2018. január 9., kedd

Spekulatius keksz (fűszeres karácsonyi pecsétes keksz)

Még mindig karácsonyi édesség következik. A spekulatius tradicionálisan a belgák és a hollandok adventi süteménye, amely mára már Németországot is meghódította. Ez egy kellemesen ropogós karácsonyi keksz, aminek fűszerezése nagyon hasonlít a mézeskalácshoz. Jó alternatíva lehet mindazoknak, akik nem ehetnek mézet. Karácsonyra készülve nagyon szuper recept, jól záródó fémdobozban hetekig eláll. Nálam celofánba csomagolva gasztroajándékként végezték, nagyon szerették azok, akik megkapták. :)

Spekulatius keksz (fűszeres karácsonyi keksz)
Hozzávalók:
500 g liszt
250 g vaj
150 g barna cukor
2 tojássárgája
5 kiskanál mézeskalács fűszerkeverék
egy csipet só
50 ml tej
1 késhegynyi sütőpor (én kihagytam, mert pecsételtem)

Elkészítés:
A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd belekockázzuk a vajat, hozzáadjuk a tojássárgákat, a tejet és elkezdjük összegyúrni. Ha nem akar összeállni, adjuk hozzá még egy kis tejet.
Ha összeállt a tészta, akkor fóliába csomagolva egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
Másnap enyhén lisztes deszkán kinyújtjuk, először sütipecsétet nyomunk rá, majd kiszaggatjuk a kekszeket.  Sütőpapíros tepsire rakjuk őket, majd 180 fokos előmelegített sütőben 12-15 perc alatt készre sütjük. (A sütési idő függ a sütőtől.)





2018. január 4., csütörtök

Gesztenyés bejgli és karácsonyi sütik

A 2018 első bejegyzése még az előző év karácsonyához kapcsolódik. A karácsonyi sütik legnagyobb kedvence nálunk a zserbó és a bejgli.  A hagyományos mákos bejgli mellett újítás is volt, gesztenyés ízesítésűt is sütöttem a bevállt bejglitésztámmal. Nagyon finom lett. A tészta omlós a töltelék pedig vastag. :) A zserbón és a bejglin kívül olyan tipikus sütiket sütöttem, amelyek nélkül elképzelhetetlen a karácsonyi asztal. Készítettem mézeskalácsot és linzert. Ezek többször leteszteltek  finomságok, szóval a blogon is szerepelnek már, de azért néhány képet mutatok a mostaniakról is, de előbb jöjjön a gesztenyés bejgli. 





Gesztenyés bejgli
Hozzávalók:  (2 rúdhoz)
A tésztához:
50 ml tej
1 tojás sárgája
5 g élesztő
260 g liszt
25 g porcukor
1 csipet só
80 g vaj
50 g sertészsír

Töltelékhez:
500 g gesztenyemassza
fél teáskanál fahéj   
fél teáskanál őrölt szegfűszeg
5 evőkanál tej
2 evőkanál darált keksz vagy édes morzsa 

Elkészítés:
A tejet, a tojássárgáját és az élesztőt csomómentesen elkeverjük, és félretesszük.
A lisztet és a porcukrot összeszitáljuk, belekeverjük a sót, majd elmorzsoljuk a vajjal és a zsírral. Végül gyors mozdulatokkal összegyúrjuk az élesztős részt a lisztes résszel. A tésztát két egyenlő részre osztjuk, cipókat formálunk, amiket letakarva hűtőben pihentetünk

Elkészítjük a tölteléket. A gesztenyemasszához hozzáadjuk a tejet, a fahéjat, az őrölt szegfűszeget, és a darát kekszet, majd az egészet jól összekeverjük. A kész tölteléket elfelezzük.
A lehűlt tésztákat kinyújtjuk kb. 20x25 cm-es téglalapokká és egyenletesen rákenjük a tölteléket. A tölteléket úgy oszlatjuk el a tésztán, hogy a tészta minden oldalon 1 cm-rel szélesebb legyen. A tészta két szélét befelé hajtjuk, majd feltekerjük úgy, hogy ne maradjon benne levegő. Így járunk el a másik tekerccsel is. 

A kenésre szánt tojást kettéválasztjuk, először a sárgájával kenjük meg a bejglik tetejét, majd hűtőbe tesszük, hogy rászáradjon. Ezután lekenjük a fehérjével, majd amikor ez is megszáradt, hústűvel megszurkáljuk. 200 fokos előmelegített sütőben kb. 25- 30 perc alatt pirosra sütjük. 





Karácsonyi sütik (2017)

(A süti nevére kattintva elérhető a recept is.)








2017. december 31., vasárnap

Napraforgómagos-tönkölyös aprósüti

Szilveszter napja van, a 2017-es év utolsó blogbejegyzése ez. Köszönöm minden kedves olvasómnak egész évi megtisztelő figyelmét,  2018-ban is sok szeretettel várok minden hűséges és új látogatót! 
Az év utolsó napján a sós finomságoké a főszerep, így egy finom magvas aprósütit hoztam. Természetesen a napraforgómag lecserélhető mákra, szezámmagra, lenmagra vagy akár sajtra is.

Nagyon boldog, szerencsés és egészségben gazdag új évet kívánok Mindenkinek!




Napraforgómagos-tönkölyös aprósüti 
A tésztához:
300 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
150 g vaj
1/2 teáskanál só
2 tojás
1-2 evőkanál tejföl (ha kell)

A tetejére:
1 tojás kenni
napraforgómag

Elkészítés:
A lisztet kimérjük és átszitáljuk egy nagy tálba, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a sót, a tojást és a tejfölt, majd kézzel összedolgozzuk az egészet.
A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, majd tetszőleges formával kiszaggatjuk. Az aprósütik tetejét lekenjük tojással, majd megszórjuk napraforgómaggal. Előmelegített sütőben megsütjük őket.









2017. december 23., szombat

Mézeskalács (rögtön puha) - BOLDOG KARÁCSONYT!

A karácsony örök elmaradhatatlan süteménye a mézeskalács. Ez a recept nagyon hasonló, ahhoz, ami már fent van a blogon, itt. Mindkettő nagyon szuper recept, mert a zsírtól rögtön puha lesz.

Ezekkel a mézeskalácsokkal kívánok minden kedves olvasómnak és bloggertársamnak boldog, áldott békés karácsonyt!


Mézeskalács (rögtön puha)
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt
15 dkg porcukor
3 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
1 kávéskanál szódabikarbóna
2 tojássárgája
15 dkg zsír
3 evőkanál méz

A kenéshez:
1 tojás

Díszítéshez:
készen kapható cukormáz

Elkészítés:
Egy nagy tálban a lisztet, a porcukrot, a mézeskalács fűszerkeveréket és a szódabikarbónát összekeverjük. Hozzáadjuk a zsírt, a mézet és a tojássárgáját, majd kézzel alaposan összedolgozzuk, gyúrjuk, míg tésztává összeáll. Fóliába csomagoljuk, és egész éjszakára a hűtőbe tesszük.

A pihenés után lisztezett felületen 5 mm vastagra nyújtjuk, majd a kívánt formával kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és lekenjük őket tojással. 180 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt világosbarnára sütjük őket. Amikor kihűltek,  a mézeskalácsokat tetszés szerinti kidíszítjük cukormázzal.


2017. december 17., vasárnap

Mákos-fehércsokis kiflik

Az anyukámtól örököltem kifliformákat. Egyszer régebben sütöttem benne kifliket, de alig bírtam kiszedni őket a formából, így a többség csúnyácska, törött lett. Ez az élmény annyira meghatározó volt, hogy azóta nem  is sütöttem benne. Nemrég Aranytepsi oldalán rátaláltam ezekre a mákos-fehércsokis kiflikre. Nagyon megtetszett az ötlete, hogy a kifliformát csak formázásra használja és nem benne süti a  kiflit, hanem tepsin. Gondoltam ezzel a módszerrel kiiktathatom a kiflisütéssel kapcsolatos korábbi problémáimat. És tényleg, gyönyörű, formás kifliket csináltam, amelyek finomak is lettek. Az eredeti recepten picit változtattam, így is remek lett. Ha valaki mákos finomságra vágyik karácsonykor, akkor készítse el ezt az aprósüteményt. :)

Mákos-fehércsokis kiflik
Hozzávalók: (30-32 db-hoz)
A tésztához:
300 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
70 g darált mák
1 narancs reszelt héja
150 g zsír
1 tasak vaníliás cukor
1 késhegynyi sütőpor
100 g porcukor (én eritritet használtam)
pici tej (ha szükséges)

A mázhoz:
100 g fehércsokoládé
1 evőkanál vaj

Elkészítés:
A lisztet egy tálba kimérjük, majd hozzáadjuk a darált mákot, a sütőport, a porcukort, a reszelt narancshéjat és a vaníliás cukrot.  Az egészet jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a zsírt és jól összegyúrjuk. Ha szükséges adunk, hozzá egy pici tejet.

A tésztát becsomagoljuk és 1 órára a hűtőszekrénybe rakjuk.

Ezután a sütőt előmelegítjük. Két gáztepsit sütőpapírral kibéleljük, egy szilikon formát pedig folpakkal. A tésztából kis darabokat tépünk, amit a kibélelt formába nyomkodjuk, úgy, hogy a tészta ne púposodjon ki belőle. A folpack segítségével kiemeljük a kiflit a formából és a sütőpapíros tepsire tesszük. Előmelegített sütőbe toljuk , ahol 10 perc alatt megsütjük.

A sütőből kivéve, hagyjuk egy pár percet a tepsin, mert ekkor a kiflik puhák és könnyen törnek.

A fehércsokit apróra tördeljük  és a vajjal vízgőz fölött megolvasztjuk. A kihűlt kifliket becsíkozzuk a fehércsokoládéval, majd sütőpapíron hagyjuk, hogy a csoki megdermedjen rajta.

Ezután légmentesen elzárva, fémdobozban tároljuk.






2017. december 14., csütörtök

Túrós-mákos kocka goji bogyóval

Nagyon régen, kb. 3-4 éve készítettem először ezt a sütit, akkor még nem vezettem blogot. A mák-túró páros nagyon elnyerte az ízlésemet, ezért úgy döntöttem az idei adventi időszakban újból elkészítem. Én most goji bogyót tettem a túrókrémbe, de elhagyható illetve mazsolával is helyettesíthető. Nagyon finom süti, a karácsonyi asztalra is ideális. Próbáljátok ki! :)

Túrós-mákos kocka goji bogyóval
Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg liszt (5 dkg teljes kiőrlésű)
1 csomag vaníliás cukor
12 dkg vaj/margarin
1 dkg élesztő
pici só
0,5 dl tej
1 evőkanál kristálycukor
1 tojássárgája
pici tejföl, ha szükséges

A máktöltelékhez:
25 dkg darált mák
14 dkg porcukor
pici őrölt fahéj
1,5 dl tej
6 dkg vaj/margarin

A túrótöltelékhez:
50 dkg tehéntúró
12 dkg porcukor
2 tojás szétválasztva + 1 fehérje (ami kimaradt a tésztából)
3 evőkanál tejföl
5 dkg goji bogyó
1 evőkanál citromhéj
2 evőkanál citromlé
1 csomag vaníliás pudingpor

Elkészítés:
A langyos tejben elkeverjük a kristálycukrot, majd beletördeljük az élesztőt, és felfuttatjuk.  Egy mély tálba öntjük a lisztet, hozzáadjuk a sót és a vaníliás cukrot, majd mindezekkel elmorzsoljuk a margarint. Beleöntjük a felfutott élesztős tejet, ráütjük a tojássárgáját, és jól kigyúrt cipót készítünk.  

Ezután elkészítjük a máktölteléket: a margarint felolvasztjuk a tejben, s amikor forrni kezd a keverék, beleöntjük a porcukorral kevert mákot. Folyamatosan kevergetve két percig főzzük, majd félretesszük hűlni.

Elkészítjük a túrókrémet. A túrót a krumplinyomón áttörjük, hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgákat, a citromhéjat és -levet, a tejfölt és a pudingport, s jól elkeverjük.  A krémbe belekeverjük a goji bogyót. A 2+1 tojásfehérjéből kemény habot verünk, és a túrókrémbe forgatjuk. 

A tésztát kinyútjuk, és beletesszük a tepsibe, majd villával megszurkáljuk.  Ezután a máktölteléket a tésztára halmozzuk és egyenletesre nyomkodjuk. A túrókrémet ráöntjük a mákra, s szétterítjük.
A 180 fokra előmelegített sütő középső rácsán kb. 50 percig sütjük.  Akkor lesz jó, ha a túrókrém megszilárdult, a talpa pedig szép barna. Ha megsült, a tepsiben hagyjuk kihűlni, majd utána szeletelhetjük.






2017. december 10., vasárnap

Kókuszkrémes torta

Egy olyan kókuszos finomságot hoztam, aminek a krémjében kókusztej van. A recept eredetijét az egyik Nők Lapja Konyhában láttam. Állagában a sajttortához hasonlít, érdemes kipróbálni, mert nagyon finom. :)


Kókuszkrémes torta
Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 kiskanál sütőpor
10 dkg vaj
6 dkg porcukor
egy csipet só
1 tojás sárgája
 
A krémhez:
2 tojás
200 ml kókusztej
25 dkg mascarpone
10 dkg cukor (ízlés szerint lehet több v. kevesebb)
1 tasak vaníliás cukor
1 csomag kókuszos pudingpor

Elkészítés:
A lisztet, a kakaóport, a sütőport, a csipet sót és a cukrot egy nagy tálban összekeverjük, majd összemorzsoljuk a hideg vajjal. Ezután hozzáadjuk a tojássárgáját és omlós tésztát gyúrunk belőle. (Ha esetleg nem állna össze, adjunk hozzá egy pici tejfölt.)  A tésztát 20 percre hűtőbe tesszük.
A töltelékhez a mascarponét a kókusztejjel, a cukorral és a vaníliás cukorral simára kikeverjük. Hozzáadjuk a két egész tojást, majd a kókuszos pudingport.
Egy 22 cm-es tortaformát kivajazunk, kilisztezünk.

A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk és kibéleljük vele a tortaformát úgy, hogy az oldalára is kerüljön a tésztából. Előmelegített sütőben 10-12 percig elősütjük. Majd az elősütött tésztára ráöntjük a tölteléket és visszatesszük a sütőbe és sütjük további 40-50 percig. Hagyjuk kihűlni és úgy szeleteljük.