2015. október 28., szerda

Vaníliapudingos körtetorta

A hétvégén kétfélét is sütöttem, szombaton egy tepsi almás pitét, ami szupergyorsan elfogyott, vasárnap pedig ezt a vaníliapudingos körtetortát. Idén szépen termett a kertünkben lévő körtefa, s volt még belőle egy korsárnyi, ami megmentésre várt, így keresnem kellett egy receptet. Néhány kattintás után rátaláltam Okkinál erre a receptre, ami nagyon megfogott, így elkészítettem. Nem csalódtam,  nagyon finom, a tetején lévő hab pedig isteni. Aki szereti a körtét és a  nem túl édes süteményeket, az próbálja ki. Körte hiányában szerintem almával is nagyon finom lehet. :)
Vaníliapudingos körtetorta
Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg liszt
1/2 teáskanál sütőpor
3 evőkanál cukor
1 csomag vaníliacukor
8 dkg vaj
1 tojás

A töltelékhez:
5 nagyobb körte
5 dl víz
5 dkg cukor
1 citrom leve
1 tasak főzhető vaníliapuding


A habhoz:
3 tojás
9 dkg cukor
2 dl tejföl



Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a sütőporral, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a feldarabolt vajat és a tojással összegyúrjuk. A tésztát 30 percig a hűtőbe tesszük pihenni.

A vízhez hozzáadjuk a citromlevet, a cukrot és feltesszük forrni.
A körtéket meghámozzuk, kettévágjuk, a magházukat eltávolítjuk és kockákra vágjuk. Ha forr a citromleves víz, akkor beletesszük a körtéket  pár percig (2-3 perc) pároljuk, majd kiszedjük őket. (A levet meghagyjuk, mert majd ebben készítjük el a pudingot.)

A tésztát enyhén lisztezett felületen kör alakúra nyújtjuk, úgy hogy  a kör pár centivel nagyobb legyen, mint a tortaforma. A tésztát belehelyezzük a formába, úgy hogy hagyjunk neki legalább egy 3 cm-es peremet, amit alaposan a sütőforma oldalára nyomkodunk. A torta aljára beleesszük a körtekockákat.

A pudingport kevés vízben csomómentesre keverjük, majd felöntjük azzal a citromos lével, amiben a körték párolódtak.  Ezután tűzre tesszük és állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Ezt  a krémet ráöntjük a körtekockákra, elsimítjuk a tetejét, majd 190 fokra előmelegített sütőben 15 percet sütjük.

Ezt követően 3 három tojást szétválasztjuk és a tojásfehérjékből a cukorral kemény habot verünk. A tojássárgájákat elkeverjük a tejföllel és óvatosan hozzáforgatjuk a tojáshabhoz.  A tortát kivesszük a sütőből, a habot rákenjük, elsimítjuk a tetejét és visszatesszük a sütőbe 20-25 percre.

Ha teljesen kihűlt, akkor szeletelhetjük és porcukorral meghinthetjük.

 

2015. október 23., péntek

Sütőtökös muffin

Helló sütőtök! Megkezdődött a sütőtökszezon nagy örömömre. Nekem nagy kedvencem, egyik sült tök után nyúlok a másikért. Most muffinokat sütöttem, bár nem ezt terveztem, de időhiány miatt csak erre futotta. Annyira idő szűkében voltam, hogy csak ez egy gyors fotó született róluk.  A recept nem saját, itt találtam. Bár én apróbb változtatásokkal készíttettem, nagyon finom, fűszeres lett.


Sütőtökös muffin
Hozzávalók:
150 g liszt
50 g teljes kiőrlésű rozsliszt
1 csomag sütőpor
1 teáskanál őrölt fahéj
fél teáskanál gyömbér
1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
csipet só
6 evőkanál olaj
100 g cukor
2 tojás
1 teáskanál vanília eszencia
180 g sütőtökpüré

Elkészítés:


A muffinsütő mélyedéseit kibélelem papírral, és a sütőt 200 fokra előmelegítjük.

Egy tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport, a sót és a fűszereket.

Egy másik tálban elektromos habverővel a tojást habosra keverjük a cukorral. Ezután hozzácsorgatjuk az olajat, a vanília eszenciát és jól elkeverjük.  Végül hozzákeverjük a sütőtökpürét. Ezután egy fakanállal belekeverjük a száraz hozzávalókat is. Csak addig keverjük, amíg nem lesz egységes a massza. Ezután a muffinsütő mélyedéseit megtöltjük a masszával és előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük a muffinokat.

2015. október 20., kedd

Kókuszos csiga

Vasárnap kelt tésztát sütöttem, ezeket a pihe-puha kókuszos csigákat. :) Az őszi időszakban, amikor egyre hűvösebb az idő, a sülő kalács illata, és a sütő melege igen jól tud esni, nem is beszélve a csigákról. :)


Kókuszos csiga
Hozzávalók:
Kelt tésztához:
30 dkg liszt
1 csipet só
3 evőkanál cukor
2 dkg élesztő
1,5 dl tej
5 dkg vaj
2 tojássargája
1 vaníliás cukor

Töltelékhez:
2 tojásfehérje
15 dkg porcukorcukor
10 dkg kókuszreszelék


Elkészítés:

A cukros langyos tejbe felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet a vajjal, a tojássárgákkal, a vaníliás cukorral, a picike sóval és a felfuttatott élesztővel összegyúrjuk. Pihenni hagyjuk.
A tojásfehérjét a porcukorral gőz felett kemény habbá verjük. Ha kész, akkor a kókuszreszeléket is hozzáadjuk. 
A tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, majd a töltelékkel megkenjük. Felcsavarjuk csigának, majd 1 cm széles darabokra szeleteljük. A csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, az oldalukat megkenjük tojással. Egy kicsit kelesztjük őket, majd előmelegített sütőben megsütjük.


2015. október 16., péntek

Francia meggyes pite

Egy diós-meggyes sütit hoztam, melyre netes barangolásaim során találtam  rá, itt. Alul egy omlós tésztaréteg van, rajta lekvár (én meggyet használtam, hogy harmonizáljon a gyümölccsel), majd egy citromos-diós piskóta meggyel kirakva. Finom! :)



Francia meggyes pite
Hozzávalók:
Az omlós réteghez:
20 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg cukor
1 mokkáskanál sütőpor
egy csipet só
1-2 evőkanál tejföl

5 dkg lekvár (én meggyet használtam)
3 cl rum

A diós-citromos piskótához:
5 tojás
15 dkg cukor
1 citrom
10 dkg dió
10 dkg liszt
1 mokkáskanál sütőpor

A rakományhoz:
kb. 50 dkg meggy
5 dkg cukor
1 mokkáskanál őrölt fahéj és szegfűszeg



Elkészítés:
Az omlós tésztával kezdjük. Először a lisztet összekeverjük a cukorral, a sütőporral, a csipet sóval, majd összemorzsoljuk a vajjal, és annyi tejfölt adunk hozzá, hogy összeálljon a tészta. A tésztát 30 percig hűtőben pihentetjük. Ha letelt az idő lisztezett munkalapon tepsiméretűre ( 20x30-as)  kinyújtjuk. A tepsit kivajazzuk, kilisztezzük, majd belehelyezzük a kinyújtott tésztát és 180 fokos sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.

Az elősütött tésztát lekenjük a rummal elkevert lekvárral.

A piskóta elkészítése: A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük. A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a citrom reszelt héját és a levét. A darát diót a lisztet és a sütőport összevegyítjük, majd a kikevert tojássárgájához adjuk. Ezután hozzáforgatjuk a felvert tojásfehérjét.  A diós-citromos piskótát a lekváros alapra simítjuk.

A meggyet kimagozzuk és kinyomjuk a levét.  A cukrot a fahéjjal és a szegfűszeggel összekeverjük, beleforgatjuk a gyümölcsöt, és sűrűn kirakjuk vele a diós piskótát.

A sütit visszatesszük a sütőbe a piskótamassza szilárdulásáig, kb. 30-35 percig sütjük (tűpróba!).

Kihűlés után kockára vágva találjuk, esetleg porcukorral megszórjuk.


2015. október 9., péntek

Csokis banánkenyér

Banánkenyeret sütöttem, saját recept alapján, nagyon finom lett. A leghálásabb sütik egyike, mivel a banánpüré miatt  nem tud kiszáradni, napokig finom marad. Egyébként egy magazinban azt olvastam, hogy a banán a jó hangulat felelőse. Aki reggel müzlibe fogyasztja, annak jól indul a napja. A  banán egyik alapanyaga segíti a szerotonin nevű boldogsághormon kilökődését. Tehát fogyasszunk minél több banánt! Ha  pedig már barnulófélben vannak, akkor jobb sorsa nem is lehetne, mint egy banánkenyérben. :)


Csokis banánkenyér
Hozzávalók:
15 dkg liszt
10 dkg zabpehelyliszt (aprítógépben finomra daráltam a zabpelyhet)
1 csomag sütőpor
15 dkg cukor
6 evőkanál olaj
2 tojás
2 érett banán
1 teáskanál fahéj
pici őrölt gyömbér
5 dkg étcsokoládé (lehet több is)
csipet só

Elkészítés:


A lisztet, a zabpehelylisztet, a sót, a sütőport, a gyömbért, fahéjat és az apróra vágott étcsokoládét összekeverjük egy nagyobb tálban.
A banán botmixerrel pépesítjük. A banánpépet, a cukrot, a tojásokat és az olajat összekeverjük, majd hozzáadjuk a lisztes keveréket.
A püspökkenyérformát kivajazzuk és kilisztezzük, majd beleöntjük a kész tésztát.180°C-ra előmelegített sütőben sütjük kb. 50-60 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, átsült-e a banánkenyér.  Ha nagyon pirulna a teteje sütés közben, tegyünk rá alufóliát.

2015. október 2., péntek

Tejfölös sajtos pogácsa - a legjobbb pogácsa

Még nem került fel a blogra a nagy kedvencem, a tejfölös sajtos pogácsa, pedig bevált recept, sokszor és régóta sütöm már, nagyon finom. Ma is ez készült a konyhámba, mivel holnap szüretelünk, meg bográcsozunk és egy nagyobb társaság gyűlik össze nálunk, s ezt a pogácsát fogjuk majszolni amikor megpihenünk, s este a munka végeztével. Ezek a képek még a nyáron készültek, akkor egy kirándulásra sütöttem őket. Ez a szuper recept Horváth Ilonától van és bizton állíthatom, hogy a legjobb pogácsa. :)

Tejfölös sajtos pogácsa
Hozzávalók:
fél kg liszt
25 dkg vaj
2 tojássárgája
3 dkg élesztő
2 dl tejföl
1 dl tej
1 dkg cukor
3 kávéskanál só

 a tetejére 1 felvert tojás és reszelt sajt


Elkészítés:
A langyos tejbe beletesszük a cukrot, majd az élesztőt felfuttatjuk benne. A vajat összemorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk az élesztőt, a tojássárgájákat, a tejfölt, a sót és összegyúrjuk, majd letakarva, fél órát kelesztjük.

Amikor megkelt, lisztezett felületen 2 cm vastagra kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A korongokat felvert tojással megkenjünk, megszórjuk a tetejüket reszelt sajttal. A pogácsákat sütőpapíros tepsire helyezzük és  10-12 percig pihentetjük.

Előmelegített sütőben, közepes lángon  25-30 perc alatt szép pirosra sütjük.





2015. szeptember 27., vasárnap

Túrós macskaszem

A macskaszem egy olyan süti, ahol a tészta két szélén felcsavarva meggy van, közepén pedig dióhab. Már többször készítettem, a blogomon is megtaláljátok itt. Most egy másik változatban túróval és meggylekvárral készült. Ez a változat is nagyon ízlett, próbáljátok ki. Forrás: Ottis.


Túrós macskaszem
Hozzávalók:
A tésztához:

45 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg cukor
2 dkg élesztő
2 dl tejföl
4 tojássárga
csipetnyi só
A töltelékhez:
meggylekvár
50 dkg tehéntúró
20 dkg porcukor
1 tasak vaníliás  cukor
1 tasak vaníliás pudingpor
4 tojás fehérje
mazsola (opcionális)
A lekenéshez:
1 tojás
A díszítéshez:
mandulaforgács

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. A tésztát két egyforma részre osztjuk, és téglalap alakúra nyújtjuk. A téglalap hosszabb széleire 2-3 ujjnyi szélességben egy csík meggylekvárt kenünk, aztán a tésztát egymással szemben a lekváros részen feltekerjük.  A tésztát áthelyezzük óvatosan egy kivajazott tepsire, majd a közepén lévő üres részt megtöltjük túrós töltelékkel.  
A töltelékhez a túrót áttörjük, összekeverjük a mazsolával, a cukorral, a pudingporral, és a tojásfehérjéből vert habbal. A tetejére mandulaforgácsot szórunk. Végül a tésztát lekenjük a felvert tojással.  Előmelegített sütőben, közepes hőfokon, kb. 35 perc alatt készre sütjük.