2015. május 13., szerda

Banánkrémes mogyoróvajas sütemény

Ez a duplán banános süti a legújabb kreálmányom, amely anyák napjára készült, mivel anyukám nagyon szereti a banános édességeket. A süti alapja egy mogyoróvajas kevert tészta, azon egy túrós-banánkrém van, a tetejére pedig banános puding kerül. A süti kinézetre nem olyan szép, de nagyon finom. A banánt egy kicsi időre citromlébe kellett volna tennem, hogy ne barnítsa meg a krémet.  Ez a szépséghiba  azonban senkit sem zavart, anyukámat se, aki nagy örömmel ette a sütit. :) A képek nem olyan jók, pont akkor fotóztam, amikor jött egy zivatar,  s elkezdett esni, így a terítőn meglátszanak az esőcseppek.

Banánkrémes mogyoróvajas sütemény


Hozzávalók:

A tésztához:
15 dkg cukor
4 tojás
2 evőkanál földimogyoróvaj
20 dkg liszt
2 evőkanál olaj
fél dl tej
fél csomag sütőpor

A túrós banánkrémhez:
2 darab banán
25 dkg krémes túró
1 pohár natúr joghurt
2 dl habtejszín
1 tasak zselatin (20 g)
1 tasak vaníliás cukor
15 dkg cukor (kb.)

A tetejére:
2 tasak banános pudingpor
0,8 l tej
6-7 evőkanál cukor

Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk. A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük. Majd hozzákeverjük a mogyoróvajat, az olajat és a tejet. Ezt követően a sütőporral elkevert lisztet belekeverjük, s a masszába beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét. A tésztát kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük, s előmelegített sütőben kb. 15-20  perc alatt megsütjük.

Amíg sül a tészta, elkészítjük a krémet. A joghurtot és a banánt összeturmixoljuk. A túróhoz hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, majd a banános joghurtot. A tejszínt kemény habbá verjük, s beleforgatjuk a banános-túrós krémbe. A zselatint fél dl vízben kicsi tűzön felmelegítjük, s hozzáadjuk a banános krémhez.  A krémet a kihűlt mogyoróvajas tésztára önjük, s dermedni hagyjuk.

A süti tetejére banános pudingot készítünk. A pudingporokat a cukorral és a tejjel kikeverjük majd felfőzzük. Ha már langyos a puding, akkor ráöntjük a banános-túrós rétegre. A sütit hűtőben dermesztjük legalább másfél órát.





2015. május 10., vasárnap

Fahéjas meggykrém darahabbal

A pohárdesszert jól jön, ha gyorsan valami finomságra vágyunk.  Nem volt kedvem hosszabb időt igénylő sütit csinálni, így kreáltam ezt a meggyes habos finomságot. :)


Fahéjas meggykrém darahabbal
Hozzávalók:
Fahéjas meggykrémhez:
250 g fagyasztott meggy (vagy egy üveg meggybefőtt)
3 dl meggylé
2 csomag vaníliás pudingpor
5-6 evőkanál cukor (ízlés szerint)
kevés fahéj

Darahabhoz:
2 dl tej
csipet só
3 dkg búzadara
1 citrom reszelt héja
1 vaníliás cukor
5 dkg cukor
2 dl habtejszín

Díszítéshez: meggy


Elkészítés:
A meggyet botmixerrel pürésítjük, majd hozzáöntünk még 3 dl meggylevet. A pudingporokat a cukorral kikeverjük és a meggyes keverékkel felfőzzük. A krémet fahéjjal ízesítjük és elosztjuk a poharakban.

A tejből a sóval, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal tejbegrízt készítünk, majd kihűtjük. A tejszínt a cukorral habbá verjük, majd beleforgatjuk a kihűlt grízbe. A habot a meggykrém tetejére tesszük és meggyszemekkel díszítjük.



2015. május 4., hétfő

Epres-túrós torta



Ez az epres torta igazán könnyen elkészíthető: kevert tésztát csinálunk, beledobáljuk az epret, megsütjük, kettévágjuk és megtöltjük a túrókémmel. Tökéletes süti, ha valami egyszerű, epres sütit szeretnénk.  :)

 
Epres-túrós torta
Hozzávalók:
A tésztához:
5 tojás
20 dkg cukor
1 csomag sütőpor
20 dkg vaj
1 csomag vaníliás cukor
csipet só
30 dkg liszt

A töltelékhez:
fél kg túró
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
4-5 evőkanál tejföl (attól függ, hogy mennyire krémes a túró)
2 evőkanál kókuszreszelék

Elkészítés:


Az egész tojást elkeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a vajat, s habosra keverjük. Ezután apránként hozzádolgozzuk a lisztet (ebbe előzőleg beleszórjuk a sütőport, a sót). A masszát kikent, kilisztezett tortaformába öntjük, majd a tetejére rátesszük az epret. A tortát előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
Ha kihűlt a piskóta kettévágjuk és megtöltjük a túrókrémmel. A túrót a cukorral, a vaníliás cukorral és a tejföllel krémesre keverjük, majd beleszórjuk a kókuszreszeléket. Ezzel a töltelékkel megtöltjük a tortát. 






2015. április 29., szerda

Szezámos-mákos rudak

Elnézve a blogomat, egy bejegyzés kivételével szinte csak  édes sütemények kerültek fel. Ideje lesz már a sós sütemények számát is gyarapítanom. :) Az egyik hétvégén anya kérte, hogy süssek valami sósat, mert azt kívánt, így készültek ezek a szezámos-mákos rudak. Nagyon finom, nem száraz, hanem finom omlós. Hasonlít arra az ecetes stanglira, amit magvakkal szórok és nagy kedvencem. Majd egyszer azt is felteszem. Addig is leírom ennek a magvas finomságnak a receptjét, hogy Ti is kipróbálhassátok, mert isteni. :)


Szezámos-mákos rudak
Hozzávalók:
  • 20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 20 dkg finomliszt
  • 25 dkg puha vaj
  • 7 dkg reszelt sajt
  • 4 dkg darálatlan mák
  • 1 dl tejföl
  • 1 tojás sárgája
  • fél evőkanál só
  • 1 púpos teáskanál sütőpor
  • a szóráshoz szezámmag
  • a kenéshez egy tojásfehérje

Elkészítés:
A kétfajta lisztet összekeverjük, és a vajjal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a sütőport, a sót, a mákot és a lereszelt sajtot, az 1 tojás sárgáját és a tejfölt. Alaposan összedolgozzuk, majd kinyújtjuk 3-4 mm vastagságúra.

Derelyemetszővel tetszőleges rudacskákat vágunk. A rudakat bekenjük a kicsit felvert tojásfehérjével, meghintjük szezámmaggal, és ezután tepsibe tesszük 3-4 mm távolságra egymástól.

Előmelegített sütőben megsütjük.


2015. április 24., péntek

Baszk torta

Egy istenien finom vaníliakrémes tortát hoztam, amit  pékek vagy falusi asszonyok sütnek Baszkföldön. A tortába feketecseresznye lekvár és jó sok vaníliakrém rejtőzik. Mi nagyon-nagyon imádtuk! :) Szívből tudom ajánlani, ha szeretitek az omlós, könnyű, krémes finomságokat. Ez a pompás süti egyébként Stahl-recept, amit én dupla mennyiségű krémmel készítettem (így is írom le).  Az alábbi linken találjátok a torta elkészítéséről a videót. Sok sikert hozzá! :)



Baszk torta
Hozzávalók:
A tésztához:
40 dkg finomliszt
1 evőkanál sütőpor
10 dkg cukor
2 csipet só
10 dkg hideg vaj
2 tojássárgája
4-6 evőkanál tej
A töltelékhez:
1 liter tej
1 vaníliarúd
4-4 púpos evőkanál étkezési keményítő és finomliszt
6 tojássárgája
2 tojás
20 dkg cukor
20 dkg feketecseresznye dzsem
2 evőkanál rum

A sütemény lekenéséhez 1 tojásfehérje (én tojássárgájával is lekentem)




Elkészítése:
A lisztet, a sütőport, cukrot és a sót összekeverjük. A vajat apróra kockázzuk, és hozzáadjuk a lisztes keverékhez és összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tejet és összegyúrjuk.  Ha túl puha, pici lisztet adunk hozzá, ha túl kemény, kevés tejet.

A tésztát ½ - ¼ - ¼ arányban elosztva bucikra formázzuk, folpackba csomagoljuk, és 30 percig hűtőben pihentetjük. Mielőtt felhasználnánk, szobahőmérsékletű helyen hagyjuk, hogy nyújtható, formázható állagúra puhuljon. 

A töltelékhez a tejet a vaníliarúd kikapargatott belsejével és az üres vaníliarúddal együtt forrpontig hevítjük, majd kicsit kihűtjük, átszűrjük. Az étkezési keményítőt, a lisztet és a cukrot összevegyítjük egy közepes méretű fazékban, aztán kézi habverővel kevergetve apránként hozzáadjuk a tejet.
A keményítős-lisztes tejet mérsékelt tűzön pár perc alatt sűrűre főzzük, közben kitartóan keverjük kézi habverővel. Picit hagyjuk hűlni és egyenként elkeverjük benne a tojássárgájákat meg a tojásokat.  A krémet félre tesszük. 

A sütéshez előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat) és kivajazunk, kilisztezünk egy 24 cm átmérőjű, kapcsos tortaformát. 

A nagyobbik tésztarészből lisztezett deszkán, lisztezett nyújtófával egy 35 cm átmérőjű, ½ cm vékony körlapot nyújtunk, és kibéleljük vele a formát úgy, hogy ne csak az aljára, hanem az oldalára is jusson. A tésztát jól belenyomkodjuk a forma aljába és az oldalába. 

A lekvárt összekeverjük a rummal, megkenjük vele a forma aljában a tésztát, majd egyenletes rétegben belekanalazzuk a tölteléket, a vaníliás krémet. 

Az egyik ¼ tésztarészből az előzőek szerint kinyújtunk egy 24 cm körlapot, ráhelyezzük a töltelékre, és a széleit megkenjük villával enyhén felvert tojásfehérjével. Ezután az alsó tésztalap túllógó részeit, azaz a forma oldalán lévő részt visszahajtjuk rá, és óvatosan jól hozzá is nyomjuk. 

Van még nekünk az ¼ rész tésztánk. Ezt szintén kinyújtjuk ½ cm vékony körlappá, és kedvünk szerinti mintákat vágunk ki belőle a torta díszítéseként. Ha megvagyunk vele, a lepény tetejét megkenjük tojásfehérjével (én tojássárgájával is), ráhelyezzük a tészta-mintákat, és a sima, díszítetlen részt néhány helyen megszurkáljuk egy villával. 

A süteményt 1 óra alatt készre sütjük a sütőben. Ha 30 perc után nagyon pirulni kezdene, alufóliával letakarva tovább sütjük. Rácsra téve kihűtjük, és csak azután szeleteljük.