2015. március 22., vasárnap

Túrós batyu goji bogyóval


Tudatos táplálkozásra törekszem, igyekszem egészséges hozzávalókból sütni-főzni. A szuperegészségesnek számító goji bogyót általában magában szoktam rágcsálni, mint a mazsolát.  Néhány tudnivaló a goji bogyóról:
Magyarul farkasbogyónak nevezik. Ázsiából, főként Kínából származó skarlátvörös bogyó fogyasztásának tulajdonítják a hosszan tartó fiatalos közérzetet, a szépséget, az erőt és a kitartást. A világ több részén afrodiziákumként ismerik. A nagy mennyiségű C-vitaminon kívül 18-féle aminosavat és 21-féle ásványi anyagot is tartalmaz. (forrás)
Ezt a finom, egészséges bogyót sütibe is bátran használhatjuk, én most túrós batyut készítettem, aminek a töltelékébe szórtam bele.  Finom lett!  :)



Túrós batyu goji bogyóval
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg finomliszt
2.5 dkg élesztő
3 dl tej
1 kiskanál
5 dkg cukor
7.5 dkg margarin
A töltelékhez:
50 dkg tehéntúró
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
0.5 citromból nyert reszelt citromhéj
2-3 evőkanál tejföl
1 evőkanál búzadara
goji bogyó 
rum
A tetejére:
1 db tojás

Elkészítés:
Az élesztőt kevés cukros, langyos tejben felfuttatjuk.
A liszthez keverjük a sót, a cukrot, a megkelt élesztőt, az olvasztott margarint, és a maradék langyos tejjel könnyű tésztát dagasztunk. Langyos helyen letakarva hagyjuk kelni fél óráig.
A goji bogyót rumba áztatjuk. A túrót jól összekeverjük a kétféle cukorral, a citromhéjjal, a darával és a tejföllel. A végén belekeverjük a rumba áztatott goji bogyókat is.
Aztán a tésztát kinyújtjuk, majd négyzetekbe vágjuk. Mindegyikre egy-egy evőkanálnyi tölteléket halmozunk, a szemben lévő csücsköket egymásra hajtva batyut formázunk.
A batyukat kizsírozott tepsire tesszük. A tetejüket tojással megkenjük, sütőben pirosra sütjük.

2015. március 16., hétfő

Basbaussa - arab grízes süti



Egy könnyen elkészíthető sütit hoztam. Az eredeti receptben egy mascarpone krém van a süti tetején, nálam csokoládé ganache került rá. A recept forrása, itt.  Aki szereti a grízes sütiket, próbálja ki. :)


Basbaussa - arab grízes süti
Hozzávalók:
A tésztához:
5 dkg olvasztott vaj
25 dkg gríz
2 citrom reszelt héja és leve
25 dkg joghurt
2 tojás
15 dkg cukor
fél csomag sütőpor
5 evőkanál kókuszreszelék

A krémhez: (elhagyható, az eredeti receptben nem szerepel)
2 dl habtejszín
15 dkg étcsokoládé

Elkészítése:
Kivajazunk egy tepsit. A joghurtot, tojást, citromhéjat és levet, a cukrot, a sütőport, a grízt és a kókuszreszeléket jól összedolgozzuk, majd hozzáöntjük az olvasztott vajat. Jól elkeverjük, majd az egészet lefedve pihentetjük 30 percig. Ezután beleöntjük kivajazott tepsibe és 180 fokon süssük addig, amíg aranyszínű lesz a teteje.

A krémhez a csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, majd ráöntjük a tejszínt. A csokit és a tejszínt összekeverjük, hogy megfelelően elegyedjen.  A krémet a sütemény tetejére öntjük. Az elkészült édességet hagyjuk a tepsiben kihűlni. Ha kihűlt kockára vágjuk. 



2015. március 13., péntek

Szülinapi torta: Gesztenyés-mascarponés torta meggykrémmel

Február végén ünnepeltem a szülinapom, s ebből az alkalomból kreáltam magamnak és a családomnak egy finom gesztenyés tortát. Nem bonyolítottam túl a dolgot. Készítettem egy piskótát, kettévágtam, s lapok közé krémet tettem. Először jött a meggykrém, majd  rá az a gesztenyés-mascarponés  krém került, amit már korábban pohárkrém formájában elkészítettem, s megosztottam veletek. A torta külsejét is ezzel a gesztenyés krémmel vontam be. Sajnos nem lett olyan szép a teteje, mivel másnap fotóztam ekkora már a tetején a francia drazsé kissé megolvadt. Ennek ellenére nagyon finom volt, mindenkinek ízlett, a meggy és a gesztenye nagyon jó páros együtt. :)


Gesztenyés-mascarponés torta meggykrémmel (24 cm-es tortaformához)
Hozzávalók:
Piskótához:
8 db tojás
8 evőkanál cukor
8 evőkanál liszt

Meggykrémhez:
fél üveg meggybefőtt és a leve
1 csomag vaníliás pudingpor
3-4 kanál cukor

Gesztenyés-mascarponés krémhez:
25 dkg mascarpone
25 dkg gesztenyepüré
rum
5-8 dkg porcukor

Díszítésnek:
francia drazsé


Elkészítés: 
A tojásokat szétválasztjuk. A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral. Egy másik tálban a  tojásfehérjékből kemény habot verünk.  A habot óvatosan a tojássárgákhoz vegyítjük, és beleszitáljuk a lisztet.  A tésztát sütőpapírral borított vagy vajjal kikent, lisztezett tortaformába öntjük, simára egyengetjük, és mérsékelten előmelegített sütőben megsütjük. (tűpróbát végzünk)

A meggybefőttet kimagozzuk és a levével együtt összeturmixoljuk. A pudingport kikeverjük a cukorral és a meggyes turmixszal felfőzzük.

A gesztenyés krémhez a gesztenyepürét, a mascarponét a porcukorral és a rummal teljesen egyneművé keverjük. 

A kihűlt tortalapot kettévágjuk. A piskótalapra először a meggykrémet tesszük rá, majd a gesztenyés krémből is kenünk rá és befedjük a második lappal. A maradék gesztenyés-mascarponés krémmel bevonjuk a torta tetejét és oldalát. Francia drazséval díszítjük. 


2015. március 5., csütörtök

Habos mákos kocka meggylekvárral

Mákos sütit hoztam, méghozzá habbal a tetején. Ezt a habos mákos sütit Okki sütije ihlette, de nálam kicsit máshogy készült.  A tésztáján nem változtattam, csak tettem bele egy kicsi sütőport, a tölteléket viszont átalakítottam. Jó vastag benne a máktöltelék, de hogy az ízeket fokozzam, a tésztát jó vastagon megkentem házi meggylekvárral. A mákos-meggyes ízkombináció nagyon finom együtt, a habréteg pedig csak hab a tetején. :)



Habos mákos kocka meggylekvárral
A tésztához:
20 dkg liszt
6 dkg sertészsír
csipet só
1 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 tojássárgája 
1-2 evőkanál tejföl (ha szükséges, nekem nem kellett)
2 kiskanál sütőpor

A töltelékhez:
25 dkg darált mák
1 dl tej
2 marék gríz
15 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja

Meggylekvár


A habhoz:
5 tojásfehérje
15 dkg cukor


Elkészítés:


Elkeverjük a lisztet a sütőporral, majd elmorzsoljuk a zsírral. Hozzáadjuk a  sót, a tojássárgáját, a cukrot, a vaníliás cukrot  és összegyúrjuk. Ha nem állna össze akkor, 1-2 evőkanál tejfölt adunk hozzá. 

Lisztezett deszkán tepsi méretűre nyújtjuk. Sütőpapírral kibélelt tepsiben, előmelegített sütőben kis lángon sütjük nagyjából 12 percig.

Elkészítjük a máktölteléket: A tejet felforraljuk, majd belekeverjük a mákot, a citromhéjat és a cukrot. Majd hozzákeverjük a grízt.

Az elősütött tésztalapot megkenjük meggylekvárral, majd rásimítjuk a máktölteléket.  A sütit visszatesszük a sütőbe még kb. 5 percig.

Közben elkészítjük a habot. A fehérjéket kemény habbá verjük, közben a cukrot is beledolgozzuk.  A habot addig verjük, amíg kemény, fényes habot kapunk.  

A habot rásimítjuk a máktöltelékre, újra visszatesszük a sütőbe, s  kicsi lángon 10 percig sütjük illetve szárítjuk.