2014. szeptember 28., vasárnap

Sütőtökös-kakaós morzsás süti



Szezonális alapanyagból, sütőtökből készült sütit hoztam Nektek, melyet tegnap sütöttem. Nagy rajongója vagyok a narancssárga, édeskés ízvilágú zöldségnek, melyből nem csak finom ételeket, hanem isteni desszerteket is lehet készíteni. A Közép- illetve Dél-Amerikából származó növény nem csak finom ősz-téli csemege, hanem egészségügyi szempontból is rendkívül hasznos a fogyasztása. Magas rosttartalma elősegíti a kiegyensúlyozott emésztést, illetve magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően kiváló antioxidáns táplálék. Ezen kívül magas káliumtartalma miatt vértisztító, méregtelenítő hatású. További pozitív tulajdonsága, hogy a benne található tiaminnak köszönhetően emlékezet- és hangulatjavító hatása is van. :) Elmondható tehát, hogy kiemelkedő élettani hatásai miatt érdemes beépíteni az értrendünkbe. Én számtalan variációban készítettem már, csináltam belőle, ívólét, levest és különféle édességeket.
Tegnap egy egyszerű sütit készítettem belőle. Finom, puha a tésztája, a teteje kicsit ropogós. A krémjét a fahéj teszi különlegessé. Ajánlom kipróbálásra, látványa is szép és ízre is finom. :)

Sütőtökös-kakaós morzsás süti
Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg liszt
4 dkg kakaópor
15 dkg margarin
2 tojássárgája
1 kiskanál sütőpor
8 dkg cukor

A töltelékhez:
25 dkg sütőtökpüré
2 tasak vaníliás puding
0.5 teáskanál őrölt fahéj
5 dl almalé
10 dkg cukor

A morzsához:
8 dkg liszt
5 dkg vaj
5 dkg cukor
fél evőkanál kakaópor


Elkészítés:
A tepsit vékonyan kivajazzuk és kilisztezzük.

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és fóliába csomagolva 30 percet pihentetjük.

Elkészítjük a tölteléket. A sütőtökpürét lábasba tesszük, felöntjük 3,5 dl almalével, beletesszük a cukrot, a fahéjat és hagyjuk kicsit párolódni (kb. 10 perc). Közben a két tasak pudingport kikeverjük a maradék almalével, végül a lábasba öntjük, összeforraljuk.

A tésztát kinyújtjuk és belerakjuk a kivajazott tepsibe. A tölteléket a tésztára simítjuk. A morzsához megolvasztjuk a vajat és belekeverjük a cukrot, a lisztet és a kakaót.   A kakaós tésztát a sütőtökös töltelék tetejére morzsoljuk úgy, hogy befedje.

A sütit betoljuk a sütőbe 20-30 percre. Ha illatozik és ropogósra sült a teteje, kész is van. :) 

2014. szeptember 24., szerda

Barackos túrós pite



Még a sárgabarackszezon idején készült. A túró, és a barack találkozása,  omlós tésztaágyon. :) Nagyon finom! :)
A leírást a divány.hu weboldalon találtam. Az eredeti recepthez képest annyit változtattam rajta, hogy az omlós tésztában a finomliszt egy részét graham lisztre cseréltem. 
Íme a végeredmény:


Barackos túrós pite
Hozzávalók: 
Omlós tészta:
10 dkg finomliszt
7 dkg graham liszt
8,5 dkg vaj
3 dkg porcukor
1 kisebb tojás

Töltelék:
25 dkg túró
15 dkg tejföl
7 dkg cukor
egy kezeletlen citrom héja
1 vaníliás cukor
2 tojás
5 dkg puha vaj
1 púpos ek. liszt
6-8 szem sárgabarack
 
Elkészítés:

1. Az omlós tésztához a lisztet, a hideg vajat és a porcukrot összemorzsoljuk, majd a tojással összegyúrjuk. Ha nem állna még össze a tészta, nagyon kevés tejfölt adhatunk még hozzá. A tésztát folpackba csomagoljuk, és egy órára a hűtőbe tesszük.

2. A tésztát lisztezett felületen kb. 3-4 mm vastagra nyújtjuk, majd kibélelünk vele egy piteformát.

3. A túrós töltelékhez a túrót, a tejfölt, a cukrot, a citrom héját, a vaníliás cukrot, a tojást, a puha vajat és a lisztet egyneművé keverjük. A tölteléket szétterítjük a piteformában.

4. A sárgabarackokat félbevágjuk, és egyenletesen elosztjuk a túrós tölteléken. A pitét 160°C-ra előmelegített sütőben kb. 40-45 percig sütjük.


2014. szeptember 20., szombat

Áfonyás-mákos-joghurtos szelet



Ma délelőtt mikor szétnéztem a hűtőben találtam egy kis doboz fagyasztott áfonyát, s úgy gondoltam ideje lesz felhasználni. Egy könnyű, joghurtos sütit készítettem belőle, melynek ötlete, receptje az alábbi oldalról származik: http://flamcsi.blogspot.hu/2014/08/vegre-rend-van-es-tisztasag.html
Az eredeti receptben  szereplő szénhidrátcsökkentett alapanyagokat kicseréltem,  a szeder helyett pedig áfonyát használtam. Ha egy kicsit több áfonya kerül a krémbe, akkor élénkebb színű lett volna. De ettől függetlenül is nagyon finomra sikeredett. A mák és az áfonya csuda jó együtt, ezenfelül a tejszínhabos joghurtos krém az egyik kedvencem, így ezt a könnyed sütit még biztos elkészítem. 


Áfonyás-mákos-joghurtos szelet 
Hozzávalók:
A piskótához:
10 dkg darált mák
15 dkg finomliszt
15 dkg joghurt
10 dkg vaj
3 tojás
10 dkg cukor
1 tk szódabikarbóna
1 citrom reszelt héja

A krémhez:
45 dkg áfonya
10 dkg porcukor
25 dkg joghurt
3 dl tejszín
20 g zselatin
1 citrom leve

Elkészítés: 
A piskótához a puha vajat habosra keverjük a cukorral. Hozzáadjuk egyesével a tojásokat, ezt követően a joghurtot, majd a mákot és legvégül a szódabikarbónával és csipet sóval elkevert lisztet. Belekeverjük a reszelt citromhéjat is. Sütőpapírral bélelt 20x30 cm-es tepsibe simítjuk a tésztát. 160 fokra előmelegített  sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.
Ha megsült, kivesszük a tepsiből, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és rácsra tesszük hűlni. Ha kihűlt, óvatosan félbe vágjuk a tésztát.
Közben elkészítjük a krémet is. Az áfonyát botmixerrel pürésítjük, elkeverjük a cukorral, joghurttal és a habbá vert tejszínnel. A citromlevet 4 evőkanálnyi vízzel langyosra melegítjük, majd elkeverjük benne a zselatint. A krémhez keverjük.
Az alsó piskótalapot visszatesszük a tepsibe, és ráöntjük a krémet, majd rátesszük a felső piskótalapot. Ezután a sütit betesszük a hűtőbe, hogy 3-4 óra alatt megdermedjen.
Tálaláskor porcukorral megszórjuk.


2014. szeptember 19., péntek

Joghurtos kuglóf



Szeretném megosztani Veletek a családom kedvenc kuglófreceptjét. Az egyetemista öcsém szerint ez a kuglóf a legfinomabb, amit eddig készítettem. A tesóm kérésére már jó párszor megsütöttem. Gyorsan, egyszerűen elkészíthető, tényleg nagyon finom, és nem lehet elrontani. :) A könnyű, laza tésztája miatt tökéletes szombat délutáni uzsonna. Könnyen szeletelhető, hosszú ideig puha marad, nem szárad ki. Persze, csak ha marad! A tésztába bármit keverhetünk, amihez épp kedvünk van. Én mazsolával készítettem,  de más aszalvánnyal is finom.


Joghurtos kuglóf
Hozzávalók:
3 tojás
1 kis pohár joghurt
150 g cukor
250 g liszt
8 evőkanál olaj
vanília aroma vagy 1 cs. vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1 cs. sütőpor
ízlés szerint mazsola vagy más aszalvány

Elkészítés:


A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy kuglófformát alaposan kivajazzunk és kilisztezzünk.
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket kemény habbá verjük.  A cukrot kikeverjük a tojások sárgájával míg egészen világossá válik. Hozzáadjuk a vanília aromát, a joghurtot, a citromhéjat, az olajat és tovább keverjük. A lisztet elegyítjük a sütőporral, és több részletben elkeverjük a sárgájás krémmel.  
Ezután a tésztát egy kis fehérjehabbal fellazítjuk, majd a maradék fehérjehabot óvatosan beleforgatjuk. Hozzáadjuk a mazsolát.
Az elkészült tésztát a formába öntjük, sütőbe tesszük, és 1 óra,  háromnegyed óra alatt megsütjük. Ha pirulna a teteje, csökkentsük picit a hőt.  Ízlés szerint porcukorral meghintetjük.