2014. szeptember 12., péntek

Kedvenc rácsos sütink

Családunk egyik kedvenc, igazi házi süteményét szeretném veletek megosztani, amit elég gyakran sütök. A múlt héten is készült, azóta akarom közzétenni, csak hát sajnos vége lett a nyárnak, újra dolgozom az iskolában, s kevesebb időm jut a blogírásra. Megjegyzem, hogy a kellemes időt és a gyümölcsszezon végét fájlalom, egyébként imádok tanítani. :) Sütifüggő vagyok, szóval a dolgos hétköznapok mellett is szakítok időt a sütésre. Igyekszem  majd minél gyakrabban jelentkezni. :)
A kedvenc rácsos sütink receptje az én drága keresztanyukámtól van. Amikor látogatóba jött hozzánk akkor gyakran hozta ezt a finom, egyszerű, habos sütit. Élmény beleharapni, a linzertésztán finom házi lekvár és jó vastag habréteg. Általában akkor szoktam készíteni, ha sok tojásfehérje gyűlt össze a fagyasztóban. Egyszerűen tökéletes! :)


Kedvenc rácsos sütink 
A tésztához:
15 dkg margarin vagy vaj
15 dkg cukor
2 db tojássárgája
35 dkg finomliszt
fél csomag sütőpor
pici só
1 db citrom leve és reszelt héja
A töltelékhez:
70 dkg darabos lekvár (lehet sárgabarack, meggy vagy ribizli)
A habhoz
6 db tojásfehérje
20 dkg porcukor

Elkészítés:
A lisztet a sütőporral összekeverem. Elmorzsolom a vajat, hozzáadom a cukrot, a sót, a citrom levét és a reszelt héját majd a tojások sárgájával összegyúrom. A tészta kb. negyedét félreteszem a rácsozáshoz. A többi tésztát lisztezett deszkán kinyújtom és vajjal kikent, lisztezett tepsibe teszem. Ezután a tésztát megkenem lekvárral. A tojásfehérjét felverem a porcukorral és a lekvár tetejére simítom. A félretett tésztából elkészítem a rácsokat és a hab tetejére teszem. A rácsokat lekenem tojással, majd előmelegített sütőben sütöm kb. 25-30 percig.

2014. szeptember 4., csütörtök

Vidám sárgabarckos linzerek

A lekváros linzert valószínűleg mindenki ismeri, igazi nagyiféle békebeli édesség, örök favorit, sohasem lehet megunni. A hagyományos linzert vidám süteménnyé változtattam egy smiley kiszúró segítségével.  Körülbelül egy hónapja szereztem be a formát, s úgy éreztem itt az ideje, hogy kipróbáljam.  
A jól bevált, hagyományos összetétel alapján készítem a linzert: 1 rész cukor, 2 rész zsiradék, 3 rész liszt. Annyira puha, hogy egyszerűen ellenállhatatlan. A mesés ízű omlós aprósütemény bármely alkalomkor megállja a helyét.  A linzer azért jó választás, mert olyan lekvárral tölthetjük, amilyet szeretnénk. Én a házi készítésű sárgabaracklekvárra esküszöm, s azzal ragasztottam össze a mosolygós linzereket. :)



Sárgabarckos linzer
Hozzávalók:
A tésztához:
30 dkg liszt
20 dkg vaj vagy rama
10 dkg porcukor
1 tojássárgája
1 cs. vaníliás cukor
1 teáskanál sütőpor
2 evőkanál tejföl

Tölteni:
sárgabaracklekvár 

Elkészítés:

A lisztet a porcukorral, a sütőporral, a vaníliás cukorral összekeverjük. Belemorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a tojássárgáját, a tejfölt és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A tésztát betesszük a hűtőbe pihenni kb. egy órára, de legalább 30 percre.
A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, és a kiszúróval formára szaggatjuk őket. A linzereket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és előmelegített sütőben közepes hőfokon 10 percig sütjük. Amikor a linzerek kihűltek, lekvárral összeragasztjuk őket. Ízlésed szerint vaníliás porcukrot szitálunk a tetejükre.





2014. szeptember 1., hétfő

Szilvás túrószelet



Ismét egy szilvás sütit hoztam. Tegnap készült a sütemény, abból a finom szilvából, melyet szombaton vettem a piacon. Az egyik receptes újság gyors átlapozása során pillantottam meg azt a sütit, amely megihlette ezt a szilvás finomságot.  Nem volt időm leírni a receptet, így a látvány alapján alkottam meg.  Aki a túrósat szereti, az ne hagyja ki! :)



Szilvás túrószelet
Hozzávalók:
Tésztához:
25 dkg liszt
10 dkg porcukor
2 mk. sütőpor
8 dkg vaj/margarin
1 tojássárgája
2 ek tejföl

Töltelékhez:
50 dkg túró
15 dkg cukor
2 tojás
2 dl habtejszín
1 csomag vaníliás pudingpor
szilva

Elkészítés:
A tésztához valókat összegyúrjuk. Ha nem állna össze, még egy kis tejfölt adunk hozzá, hogy nyújtható legyen a tészta. Lisztezett deszkán tepsi méretűre nyújtjuk és sütőpapírral bélelt, vagy vajjal kikent és kilisztezett tepsibe helyezzük.
A tetejére a túrót szitán áttörjük, elkeverjük a cukorral, a 2 tojással és a vaníliás pudingporral. A habtejszínt keményre fölverjük, s óvatosan hozzákeverjük a túróhoz. A  habos túrót végül rákenjük a tésztára. A túrókrém tetejére megmosott, fahéjas cukorba mártott szilvákat teszünk. A szilvákat egy picit  nyomjuk bele a krémbe.
Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 30-40 percig sütjük.

2014. augusztus 30., szombat

Meggyes-mákos pite



Vágytam egy szelet omlós pitére, finom töltelékkel. Nem akartam klasszikusat (almás, túrós, meggyes) sütni, valami újat szerettem volna kipróbálni. Eszembe jutott, hogy a meggy és a mák milyen jók együtt, s arra gondoltam, hogy kettőjük kombinációjával készítek pitét. A két omlós tésztaréteg között egy mákos krém és egy meggyes-pudingos réteg található. A kreációm annyira finom lett, hogy egy nap alatt elfogyott. Ez a pite mennyei lett, készítsétek el! :)


Meggyes-mákos pite
Hozzávalók: (20×30 cm-es tepsi) 
Az omlós tésztához:
30 dkg finomliszt
pici só
2 ek. porcukor
1,5 tk. sütőpor
20 dkg hideg vaj
2 tojás sárgája
1 ek. tejföl

Mákos töltelékhez:
10 dkg őrölt mák
7 dkg porcukor
1 citrom héja
1 dl tej
6-7 ek. étkezési gríz
2 tojás fehérje

Meggyes töltelékhez:
1 üveg meggybefőtt
1 mk. fahéj
3-4 ek. cukor
2 vaníliás pudingpor

Elkészítés: 
Egy tálba tesszük a lisztet, a sót, a cukrot, majd belekeverjük a sütőport.  A vajat gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a liszttel, majd a két tojás sárgájával és a tejföllel összeállítjuk a tésztát.  A tésztát két részre osztjuk, fóliába csomagoljuk és kb. fél órát pihentetjük a hűtőbe. A pihentetés után a két darab tésztát tepsi méretűre nyújtjuk.

Elkészítjük a mákos tölteléket: tejbe beleöntjük a porcukorral elkevert mákot és a citrom reszelt héját. Folyamatosan kevergetve két percig főzzük, majd félretesszük hűlni. Ezután a 2 tojás fehérjét kemény habbá verjük és óvatosan beleforgatjuk a mákba, majd a grízt is hozzákeverjük.

A meggyes töltelékhez: a meggyet kimagozzuk és a levével együtt összeturmixoljuk, majd elkeverjük a vaníliás pudingporral. Hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat. Tűzre tesszük és besűrűsítjük. A krémet félretesszük, hogy kihűljön.

Egy 20×30 cm-es tepsit kivajazunk, kilisztezünk. Az egyik kinyújtott lapot beleterítjük a tepsibe. Rásimítjuk a máktölteléket, majd arra a pudingos-meggyes krémet. A másik kinyújtott lapot a meggyes krém tetejére fektetjük.

A süteményt 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt megsütjük. 
Aki szereti megszórhatja a tetejét porcukorral.

2014. augusztus 26., kedd

Borzas szilvás lepény

Az egészséges táplálkozás gyakran hangoztatott szabálya együnk sok zöldséget, gyümölcsöt. Én minden nap fogyasztok valamilyen zöldséget, gyümölcsöt, mert imádom őket. Mindig olyan zöldségeket és gyümölcsöket választok, amelyeknek éppen szezonja van, mert akkor a legfinomabb.  A nyár igazi gyümölcskavalkád, dúskálunk a színes, finom gyümölcsökben, közben készülnek a ínycsiklandozó gyümölcsös sütemények. 
Augusztusi szezongyümölcs a szilva. Tavaly rengeteg termett belőle a kertünkben, idén alig, úgyhogy a piacról kellett beszereznem. Szombaton is vettem pár kilót és elkészítettem az egyik kedvenc szilvás lepényünket, idén először. Ennek a kelt tésztás lepénynek a receptjét fogom megosztani veletek, hátha kedvet kap valaki az elkészítéséhez, hiszen még lehet szilvát kapni a piacon. A recept forrását nem tudom megnevezni, egy könyvből fénymásoltam ki régen, de a címét nem írtam oda. Egy a lényeg: ez a lepény egy szaftos, mutatós süti, melynek íze és illata pazar.

Borzas szilvás lepény
Hozzávalók:

a kelt tésztához:
  • 1,5 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 5 dkg porcukor
  • 40 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • csipet só
a töltelékhez:
  • 2 kg szilva
  • 2 ek cukor
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
az omlós tésztához:
  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg porcuko 
Elkészítés:
1.      Először elkészítjük az omlós tésztát. A tésztához valókat összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva mélyhűtőbe tesszük, mert így könnyebb lesz lereszelni.
2.      Az élesztőt langyos tejben csipetnyi cukorral felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a lisztet, a maradék cukrot, a tojásokat, a csipetnyi sót, és apránként az olvasztott vajat. A hozzávalókat dagasztjuk, és 30 percig meleg helyen kelesztjük.
3.      A megkelt tésztát kinyújtjuk, és egyenletesen kivajazott nagy tepsibe simítjuk.
4.      A szilvát elnegyedeljük, és szorosan egymás mellé rakjuk a tésztán. A tésztát langyos helyen további 20 percig kelesztjük.
5.      A töltelékhez a cukrot a fahéjjal összekeverjük és a szilvára szórjuk.
6.      Az omlós tésztát nagylyukú reszelőn a szilva tetejére reszeljük, majd a lepényt előmelegített sütőben megsütjük. Kihűlés után szeleteljük. (meghinthetjük porcukorral)

Nagyon finom! Én már többször sütöttem!