2015. február 5., csütörtök

Mézes-napraforgómagos tallérok


Egy remek délutáni édes ropogtatni valót hoztam, ami nekem elsőre nagy kedvencem lett. Jó kis ropogós tallérok, a kekszalapon mennyei mézes pirult napraforgómagok pihennek. Nagyon eteti magát! :) A receptet itt találtam. Annyit változtattam rajta, hogy a tésztába tettem fahéjat és vaníliát, a sima liszt felét rozslisztre cseréltem, illetve a mézes mázba több mézet tettem (a cukor helyett). Egyszerűen isteni! :)

Mézes-napraforgómagos tallérok
Hozzávalók:
Tésztához:
10 dkg cukor
20 dkg vaj
1 tojás

1 kiskanál fahéj
1 evőkanál vanília aroma
15 dkg rozsliszt
15 dkg finomliszt

A mézes-magos kence:
6-8 dkg méz
8,5 dkg tejszín
3,5 dkg vaj
15 dkg natúr napraforgómag
 
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük és gyors mozdulatokkal jól összegyúrjuk.  A tésztát cipóvá formázzuk és frissen tartó fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük fél órára.  

A pihentetett tésztát lisztezett nyújtódeszkán kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk és egy nagyobb pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk belőle. A tésztakorongokat sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk és 175 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt aranybarnára sütjük.

Amíg sülnek a korongok elkészítjük a mézes mázat.  Egy kisebb lábasba kimérjük a vajat, a mézet, a tejszínt és összefőzzük. Ezt követően belekeverjük a napraforgómagot és félretesszük.

Ha megsültek a korongok a tetejükre egy-egy kiskanálnyi mézes-mázos napraforgómagot teszünk. Ezután a magvas tallérokat visszatoljuk a sütőbe kb. 10 perc alatt készre sütjük. 

3 megjegyzés:

  1. De szépen fénylenek a tetején a mézes magok :-)

    VálaszTörlés
  2. Jaj, de jól néznek ki, ami mézes az csakis finom lehet! :)

    VálaszTörlés
  3. Van egy almás receptem, ami ismeretségi körökben sokunk kedvence- a tetején van a cukorral pirított napraforgómag, annyira finom!

    VálaszTörlés