2014. november 25., kedd

Márványozott krémsajtos-meggyes kocka

A most következő süti receptjét, Okkinál láttam meg, s azonnal tudtam, hogy ezt meg kell csinálnom. Nálam az eredeti recepthez képest kicsit vastagabb tésztával készült. Csokis kevert tészta, lágyan krémes mascarponéval és meggyel a tetején.  Egyszerű, gyors süti, melyet a krémsajt mesésen finommá tesz. Imádom a mascarponét, krémekhez gyakran használom, szerintem sokkal jobb, finomabb, mint a vaj. A mascarpone észak-olasz találmány, az 1600-as években készítették először a lombardiai Lodiban. Neve valószínűleg a lombard dialektusban használt mascherpa, azaz „tejkrém” szóból ered, bár egyes nyelvészek szerint inkább a spanyol „mas que bono” kifejezésre vezethető vissza, ami annyit tesz: több mint jó. Szerintem több mint isteni, és ez az olasz krémsajt csodássá teszi az édességeket, ahogy ezt az egyszerű gyümölcsös sütit is. Ajánlom kipróbálásra mindenkinek! :)


Márványozott krémsajtos-meggyes kocka
A tésztához:
25 dkg liszt
1 csomag sütőpor
2 evőkanál kakaópor
18 dkg vaj
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
2 teáskanál rumaroma
4 db tojás
1,5 dl natúr joghurt

A krémsajtos részhez:
25 dkg krémsajt
1 tojás
1 evőkanál búzadara
1 evőkanál keményítő
5 dkg cukor
 2 csomag vaníliás cukor

A tetejére:
20-25 dkg kimagozott meggy

Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a sütőporral és kakaóporral. A vajat habosra keverjük a cukrokkal, sóval és rumaromával. Hozzáadjuk egyenként a tojásokat és jól kikeverjük. Ezután váltakozva hozzáadjuk a lisztes keveréket és a joghurtot, és simára keverjük.

A krémsajtot kikavarjuk a cukorral és tojással, majd hozzáadjuk a keményítőt és búzadarát is, és egyneművé kavarjuk.

A kakaós masszát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, majd erre rákanalazzuk a krémsajtos masszát. Egy villával márványosítjuk a tetejét, majd rászórjuk a meggyet.

Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 30 alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült –e a süti.  

3 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy Te is elkészítetted! :) Nagyon guszta lett, jól jönne most 1-2 szelet. :)

    VálaszTörlés
  2. A mascarpone szerintem is nagyon finom sütialapanyag:-) Nagyon vonzó ez a süti, nem csak a krémsajtnak, de a meggynek köszönhetően is!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól néz ki! Tetszetős sütemény! Jól esne egy kis kóstoló belőle! :)

    VálaszTörlés