2014. november 20., csütörtök

Gyors túrós kosarak - Avagy mi mindenre jó egy muffinforma?




Muffinláz térhódításának köszönhetően, a háztartások többségében megtalálható a muffinforma. De a muffinsütésen kívül mire jó még a speciális forma? Erre mutatok most egy briliáns ötletet, amit nemrég találtam, itt és nagyon megtetszett.  A muffintepsi segítségével gyorsan és egyszerűen készíthetünk mutatós kosárkákat. Az ötlet azért remek, mert a formázás gyors és nem kell vajazni a formát. Én most túróval készítettem, de másfajta töltelékekkel is kipróbálható (puding, lekvár). A kosárkákat az eredeti recept tésztájával készítettem, ami finom, de legközelebb a jól bevált omlós linzertésztámmal fogok dolgozni. Ajánlom mindenkinek, mert nem kell sokat bíbelődni a formázással, a végeredmény pedig mutatós és finom. :)
Nektek hogy tetszik?


Gyors túrós kosarak
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt
25 dkg vaj
1 tk só
1 dl víz

A túrótöltelékhez:
50 dkg túró
2 egész tojás
porcukor (ízlés szerint)
reszelt citromhéj
mazsola

Elkészítés:
A lisztet összekeverjük a sóval, hozzáadjuk a vajat, és összemorzsoljuk. Ezután a hideg vizet hozzáadjuk (fontos, hogy hideg legyen), és egy perc alatt összegyúrjuk úgy, hogy ne ragadjon a kezünkhöz. A tésztát folpackba csomagolva hűtőbe tesszük, legalább fél órára (de akár egész éjszakára is ott hagyhatjuk).

A töltelék hozzávalóit összekeverjük.

A sütőt előmelegítjük. Elővesszük a tésztát, vékonyra kinyújtjuk, majd kb. tíz cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle. A köröket a muffintepsi hátulján a mélyedésekbe fektetjük.



Nem kell vajazni-lisztezni a tepsit! Mindegyik kosárba egy evőkanálnyi tölteléket teszünk és 18 perc alatt megsütjük a kosarakat.


6 megjegyzés:

  1. Ötletes! :) És biztosan finom is! :)

    VálaszTörlés
  2. Már láttam ezt az elkészítési módot - nagyon ötletes:)

    VálaszTörlés
  3. Micsoda ötlet! Eszembe nem jutott volna... még jó, hogy másnak igen:-) Nagyon helyesek ezek a kosárkák!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jól néznek ki! Ötletes ahogyan használtad a muffinformát, tetszik! :)

    VálaszTörlés