2017. július 17., hétfő

Sárgabarckos túrókocka

A sárgabarack és a túró az egyik legtutibb párosítás, ezért ezt a sütit érdemes elkészíteni. Linzertészta az alja, rajta bársonyos túrókrém sárgabarackokkal megkoronázva. Igazi nyári sütemény. :) Hasonlót sütit már korábban is készítettem, akkor piteformában, itt találjátok.  :)

Sárgabarackos túrókocka
Hozzávalók:   
A tésztához:
20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
5 dkg porcukor
1 tasak vaníliás cukor
10 dkg vaj
csipet só
1 tojássárgája

A túrókrémhez:
50 dkg túró
15 dkg porcukor
1 vaníliás cukor
2 tojás
2 dl tejföl
1 tasak vaníliás pudingpor

Továbbá:
30 - 40 dkg sárgabarack

Elkészítés: 
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összedolgozzuk: a lisztet a porcukorral, a sóval, a vaníliás cukorral, a vajjal és a tojássárgájával.  
A tésztát lisztezett felületen tepsi méretűre nyújtjuk. A tepsit kivajazzuk, kilisztezzük, majd a tésztalapot a tepsibe helyezzük. A tésztát előmelegített sütőben 20 percig sütjük. 
A krémhez összekeverjük a túrót a porcukorral, a vaníliás cukorral, a tejföllel, a tojásokkal és a vaníliás pudingporral. Szép sima krémmé dolgozzuk, majd egyenletesen rákenjük az elősütött tésztára. A felezett és a magozott sárgabarackokat ráhelyezzük a túrókrémre és egy kicsit bele is nyomkodjuk.   
Előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük.


2017. július 9., vasárnap

Joghurtos-meggyes pite

Júniusban annyi epres sütit posztoltam, hogy kiderült számotokra is, mennyire odavagyok az eperért. Van még néhány epres receptem, később azokat is megmutatom majd. Mostanában meggyes és barackos sütik készültek a konyhámban. A meggyszezon nem múlhat el klasszikus meggyes pite nélkül, idén is sütöttem. Ezen kívül egy másféle meggyes pite is készült, aminek ötletét ez a recept szolgáltatta. A tésztamennyiséget feleztem és a krémen is változtattam, görög joghurtot használtam hozzá. Kevés tészta, sok krém. Finom lett. Ribizlivel, málnával vagy áfonyával is kipróbálható. :)



Joghurtos-meggyes pite
Hozzávalók:
A kevert tésztához:
1 csomag vaníliás cukor
fél csomag sütőpor
15 dkg liszt
10 dkg vaj
7 dkg cukor
2 tojás
egy csipetnyi só

A rakományhoz:
200 g cukor
800 g görög joghurt
2 tojás
300 g meggy
2 csomag vaníliás pudingpor

Elkészítés:
Az egész tojásokat habosra keverjük a kétféle cukorral, azután hozzáadjuk a sót, a vajat. A robotgéppel tovább verjük, hogy a vaj is habos legyen. A lisztet és a sütőport összevegyítjük, majd hozzászitáljuk a tojásos-vajas részhez és az egészet összekeverjük. A tésztát kizsírozott, kilisztezett tepsibe simítjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben elősütjük (Nekem 15 perc volt.). Akkor vegyük ki a sütőből, ha már valamennyire megszilárdult a tészta. Jöhet rá a rakomány.

A görög joghurtot elkeverjük a cukorral, a pudingporral és az egész tojással. A meggyet kimagozzuk, majd hozzáadjuk a joghurtos krémhez és az egészet egyenletesen ráöntjük az elősütött tésztára. Előmelegített sütőben 30 - 40 perc alatt készre sütjük a süteményt.


És a klasszikus meggyes pite

Receptje itt





2017. június 29., csütörtök

Epres-túrós piskótakocka

Még az epeszezon idején készítettem ezt az epres-túrós piskótakockát. Nagyon finom könnyed sütemény. Sajnos az eperszezon már véget ért, de más gyümölccsel is csodás lesz, például málnával, szederrel vagy áfonyával.

Epres-túrós piskótakocka
Hozzávalók:
A piskótához:
4 tojás
2 evőkanál cukor
2 evőkanál eritrit
4 evőkanál liszt

A túrós eperkrémhez:
50 dkg túró
25 dkg mascarpone
50 dkg eper
20 g zselatin
10 dkg porcukor

Díszítéshez:
néhány szem eper

Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. A tojássárgákat az eritrittel és a cukorral habosra keverjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk a keményre vert habot. Ezután hozzászitáljuk a lisztet, majd laza mozdulatokkal belekeverjük. Egy közepes tepsit kizsírozunk, kilisztezünk majd a masszát egy spatulával egyenletesen belesimítjuk. A piskótát előmelegített, 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. (Tűpróba!)

Az epret megmossuk és botmixer segítségével pürésítjük. A túrót krumplinyomón áttörjük, majd a mascarponéval és a porcukorral kikeverjük, majd hozzáöntjük az eperpürét és az egészet összekeverjük. A zselatint egy kis lábasba szórjuk, ráöntünk annyi vizet, hogy ellepje és hagyjuk, hogy megduzzadjon. Ezt követően a zselatint kis lángon meglangyosítjuk, majd elkeverjük 1 evőkanál túrókrémmel majd a krém egészéhez adjuk.
Ezután a krémet ráöntjük a kihűlt piskótára és a süteményt hűtőbe tesszük 2-3 óra dermedni. Amikor megdermedt a krém a sütemény tetejét felezett eperszemekkel díszítjük.





2017. június 23., péntek

Meggyes-mákos zabgolyó

Egy könnyen elkészíthető sütés nélküli édességet hoztam mákkal és meggyel. Az ötlet innen jött, a  receptet kicsit átalakítottam, megreformáltam.  Én ezt még a meggyszezon előtt készítettem fagyasztott meggyből, szerintem friss meggyel még finomabb lesz. A meggy és a mák nagyon passzolnak egymáshoz, érdemes kipróbálni! :)


Meggyes-mákos zabgolyó
Hozzávalók:
A tésztához:
30 dkg darált zabpehely
5 dkg porcukor
10 dkg darált mák
2 darab alma reszelve

A töltelékhez:
15 dkg magozott meggy

Elkészítés:
A tésztához a darált zabpelyhet, a porcukrot, a reszelt almát, a mákot jól összedolgozzuk. Jól formázható masszát kell kapnunk, amit pihentetünk 15 percig, majd diónyi golyókat készítünk belőle.  A zabpelyhes golyókat meglapítjuk, egy meggyszemet helyezünk a közepükre, majd golyókat formálunk belőle. Tálalásig hűtőszekrénybe helyezzük.


2017. június 17., szombat

Epres-mascarponés joghurttorta

A világ egyik legfinomabb gyümölcse az eper, amiből a világ legfinomabb sütijei készülnek. Most egy isteni epres joghurttortát hoztam Nektek, amit nagyon könnyű elkészíteni és biztos mindenkinek ízleni fog. :) Én imádtam! Egyszerre több szeletet is ettem belőle, mivel a piskótája nagyon diétás, zabpehelylisztettel és 0 kalóriás eritritettel készült.

Epres-mascarponés joghurttorta
Hozzávalók:
A piskótához:
4 tojás
4 evőkanál zabpehelyliszt
4 evőkanál eritrit (helyettesíthető cukorral, nyírfacukorral)

Az epres joghurtos krémhez:
500 g joghurt
500 g eper
250 g mascarpone
100 g porcukor
20 g zselatin

Díszítéshez:
eper

Elkészítés: 
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. A tojássárgákat az eritrittel habosra keverjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk a kemény habot. Ezután hozzászitáljuk a zabpehelylisztet, majd laza mozdulatokkal belekeverjük. Egy tortaformát kizsírozunk, kilisztezünk majd a masszát egy spatulával egyenletesen belesimítjuk. A piskótát előmelegített, 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. (Tűpróba!)

Az epret megmossuk és botmixer segítségével pürésítjük. A joghurtot a mascarponéval és a porcukorral kikeverjük, majd hozzáöntjük az eperpürét és az egészet összekeverjük. A zselatint egy kis lábasba szórjuk, ráöntünk annyi vizet, hogy ellepje és hagyjuk, hogy megduzzadjon. Ezt követően a zselatint kis lángon meglangyosítjuk, majd belekeverjük a joghurtkrémbe. Ezután a krémet ráöntjük a kihűlt piskótalapra. A tortát hűtőbe tesszük, majd 2-3 óra múlva szeletelhető. A torta tetejét eperszemekkel díszítjük.




2017. június 11., vasárnap

Epres túrókocka

Kihasználom az eperszezont, ameddig csak lehet friss eperrel többféle süteményt is készítek. Múlt héten egy túrós-epres süteményt sütöttem, amely igazán finom lett. Az eper a túróval nagyon összepasszol, szóval érdemes meglepni vele a családot. :)

Epres túrókocka
Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg liszt (nálam fele teljes kiőrlésű tönkölyliszt volt)
1 csipet só
1 teáskanál sütőpor
5 dkg porcukor
1 tojás
10 dkg vaj

A tésztát megszórni:
4 evőkanál búzadara


Az epres töltelékhez:
40 dkg eper
6 evőkanál keményítő

A túrós töltelékhez:
50 dkg túró
2 tojás szétválasztva
15 dkg porcukor
1 tasak vaníliás cukor
3 evőkanál keményítő

Elkészítés:
A lisztet összekeverjük a  sóval, a cukorral, a sütőporral, majd hozzáadjuk a vajat és összemorzsoljuk. Amikor már kellően morzsalékos hozzáadjuk a tojást és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát.

Ezután lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát (30x20 cm-re), majd a kivajazott, kilisztezett tepsibe helyezzük.

A túrótöltelék elkészítése következik. A túrót áttörjük, hozzáadjuk a két tojás sárgáját, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a  keményítőt majd az egészet jó elkeverjük.  A tojások fehérjét kemény habbá verjük és óvatosan hozzáforgatjuk a túrós keverékez.

Az epret alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, összedaraboljuk és összekeverjük a keményítővel. A tésztát megszórjuk 2 evőkanál búzadarával, majd rászórjuk az epret, végül meghintjük a maradék, 2 evőkanál búzadarával. Az eperre ráöntjük a túrós tölteléket és előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük. Hagyjuk a tepsibe kihűlni és szeletelhetjük.





2017. június 6., kedd

Epres csokoládékrém-torta (sütés nélkül)

Túlzás nélkül állíthatom  a most következő torta bombasztikusan finom: a csodálatos csokoládé találkozása az érzéki eperrel. Ennél finomabb sütit el se lehet képzelni, az eper és a csoki párosa egyszerűen mennyei. :) 

Epres csokoládékrém-torta (sütés nélkül)
Hozzávalók:
Az alaphoz:
180 g édes keksz (én Tereferét használtam)
50 g vaj

A csokoládékrémhez:
2 tasak csokoládés pudingpor
6 evőkanál cukor
7 dl tej
10 dkg étcsokoládé
25 dkg mascarpone
2 dl habtejszín
1 tasak habfixáló por
30 g zselatin

A tetejére:
250 g eper
1 tasak átlátszó tortazselé
  
Elkészítés:
A kekszet ledaráljuk és a vajjal összegyúrjuk, majd kapcsos szélű 20 cm-es tortaformába nyomkodjuk. 

A pudingporokat a cukorral és egy kevés tejjel kikeverjük, majd felöntjük a többi tejjel és megfőzzük. Ha megfőtt a puding, még melegen hozzáadjuk az összetördelt étcsokoládét és egynemű krémmé keverjük. Ezt követően a mascarponét is hozzáadjuk, majd ismét egyneművé keverjük. A tejszínt a habfixáló porral felverjük és a langyosra hűlt csokikrémhez forgatjuk. A zselatint 0,5 dl vízben megduzzasztjuk, kissé felmelegítjük, majd belekeverjük a csokoládékrémbe. A krémet a kekszes alapra simítjuk és egy éjszakára hűtőbe tesszük. 

Másnap a torta tetejét félbe vágott  eprekkel kirakjuk. A tortazselét a tasakon lévő utasítás szerint elkészítjük, majd ráöntjük a tortára és a hűtőbe tesszük dermedni.