2017. április 19., szerda

Mákos zserbó meggylekvárral

A mai bejegyzésemmel a meggyes-mákos vonalat folytatom. Nagy kedvencem a zserbó, és már jó ideje terveztem, hogy megsütöm a mákos változatát, de eddig valahogy mindig elmaradt. Most végre elkészült a húsvéti asztalra. A tésztáját  a jól bevált diós változat alapján sütöttem, a lapok közé saját készítésű meggylekvárt tettem. Ismét bebizonyosodott, hogy a meggy és a mák duója verhetetlen, ez a süti fogyott leggyorsabban a süteményes tálról, a vendégeknek és a családnak is nagyon ízlett. Én felveszem ezt a sütit a kedvencek listájára. Mindenkinek ajánlom kipróbálásra, megéri. :)

Mákos zserbó meggylekvárral
Hozzávalók:
A tésztához:
1 dl tej
1 kávéskanál porcukor
20 g élesztő 
200 g vaj/margarin
50 g porcukor
1 darab tojás
pici só
350 g liszt
A töltelékhez:
200 g meggylekvár
200 g  darált mák
150 g porcukor
A tetejére:
150 g étcsokoládé
Elkészítés:
A meglangyosított tejet elkeverjük  a porcukorral, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. 
A lisztet és a porcukrot egy tálba öntjük, összekeverjük és alaposan elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a tojást, a langyos tejben felfuttatott élesztőt és a csipet sót. A tésztát jól kidolgozzuk és 3 részre osztjuk. Lisztezett nyújtódeszkán 3 vékony lapot nyújtunk belőlük. Az első lapot beletesszük az előzőleg kizsírozott, kilisztezett tepsibe. A darált mákot összekeverjük a porcukorral. A tésztát először vékonyan megkenjük meggylekvárral, majd egyenletesen megszórjuk a cukros mák felével és ráhelyezzük a második lapot. Ezt is megkenjük meggylekvárral, megszórjuk a cukros mákkal, végül a harmadik lapot a tetejére tesszük. Villával több helyen is megszurkáljuk a tésztát. Lassú tűzön sütjük, 175 fokon körülbelül 35-40 percig. 
Amikor kivettük a sütőből, megvárjuk, amíg langyosra hűl, csak akkor vonjuk be a csokoládéval.
A tortabevonót gőz felett felolvasztjuk és a sütemény tetejére öntjük-simítjuk. 



2017. április 14., péntek

Meggykrémes máktorta


Ismét meggyes következik. A  hűtőben találtam egy zacskó fagyasztott meggyet.  Gondolkodtam, hogy mi legyen belőle, majd eszembe jutott, hogy a meggy a mákkal tökéletes párost alkot. Nem volt sok időm bíbelődni a konyhába, így ezt az egyszerű tortát hoztam össze: mákos kevert tésztán selymes mascarponés meggykrém pihen. Tényleg isteni lett, a meggyszezonban is elkészítem majd. Húsvétra is ajánlom, mert krémes, egyszerű és tökéletes. :)

Minden kedves látogatómnak kellemes húsvétot kívánok! :)


Meggykrémes máktorta
Hozzávalók:
A mákos tésztához:
3 tojás
10 dkg cukor
10 dkg darált mák
10 dkg liszt
5 evőkanál olaj
1/2 csomag sütőpor
2 evőkanál joghurt

A meggykrémhez:
250 g meggy (most fagyasztott)
1 dl meggylé
5-6 kanál cukor (ízlés szerint változtatható)
1 tasak vaníliás pudingpor
250 g mascarpone

A díszítéshez
egy marék meggy

Elkészítés:
A száraz hozzávalókat összekeverjük: a lisztet, a darált mákot, a sütőport.
Az egész tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk az olajat, a joghurtot, végül pedig a száraz hozzávalókat is beleöntjük. Az egészet jól összedolgozzuk.  A masszát kivajazott, kilisztezett tortaformába simítjuk, majd előmelegített sütőbe toljuk és tűpróbáig sütjük.

A magozott meggyet botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a cukrot, a meggylét, a pudingport, majd lassú tűzön felfőzzük, hogy sűrű krémet kapjunk. Az elkészült krémhez még melegen hozzákeverjük  a mascarponét, majd rákenjük a kihűlt mákos tortalapra. A krém tetejére díszítésként meggyet halmozunk. Hagyjuk, hogy megdermedjen a krém, majd szeletelhetjük.






2017. április 9., vasárnap

Túrós köleskocka meggyel

Egy hosszabb szünet után egy igazi egészséges süteménnyel érkeztem.  Az eredeti recept itt található, amit átalakítottam. Érdemes elkészíteni, mert egyszerű, finom és egészséges.  :)


Túrós köleskocka meggyel
Hozzávalók:
100 g köles
4 dl tej
4 tojás
250 g túró
5 evőkanál cukor (ízlés szerint növelhető)
egy csipet só
fél mokkáskanál sütőpor
1 citrom reszelt héja
250 g meggy

Elkészítés:
A kölest alaposan megmossuk, majd egy éjszakára annyi vízbe áztatjuk, hogy ellepje.  Másnap az vizet leszűrjük a kölesről. A tejhez hozzáadjuk a csipet sót és a cukrot, majd a kölest megfőzzük benne. A kihűlt kölest elkeverjük a citromhéjjal, a sütőporral, az áttört túróval és a tojások sárgájával. A tojások fehérjéből kemény habot verünk és óvatosan hozzáforgatjuk a köleses masszához. Az elkészült tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és a meggyet a tetejére halmozzuk.
180 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.





2017. március 22., szerda

Almás mákos guba

Legtöbben csak karácsonykor készítenek mákos gubát, én gyakrabban sütöm, mert szerintem hétköznapokra is remek édesség. Most egy almával felturbózott változatot készítettem, nagyon finom lett. :)

Almás mákos guba
Hozzávalók:
4-5 kifli felkarikázva, megszárítva (nálam teljes kiőrlésű)
kb. 3-4 dl tej
2 tojás
1 tasak vaníliás cukor
2 evőkanál cukor
néhány evőkanál cukrozott darált mák
2 nagyobb alma reszelve + cukor + fahéj ízlés szerint
6 dkg cukor a tojáshabhoz


Elkészítés:
A felkarikázott kifliket egy széles, nagy tálba tesszük. Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, majd a levét kinyomjuk, fahéjjal és cukorral ízesítjük. 
A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját a két evőkanál cukorral, a vaníliás cukorral kikeverjük, majd a tejjel felöntjük. A kifliket megmártjuk a cukros tejben majd egy kivajazott jénaiba rakjuk. (Vigyázzunk, hogy ne áztassuk át a kifliket!) Ha egy sor kiflit leraktuk megszórjuk cukrozott darált mákkal és ráterítjük a reszelt almát. Most újból egy sor kifli következik, amit szintén megszórunk cukrozott darált mákkal.  A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk és elsimítjuk a guba tetején. Előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megpirítjuk.




2017. március 16., csütörtök

Ribizlis túrótorta - szülinapra



Február végén volt a szülinapom. Ha születésnap, akkor torta. De milyen legyen? Most nem agyaltam rajta sokat, egyszerű tortát készítettem. Házi tojásból piskótalapot sütöttem, rákentem a mascarponés túrókrémet, majd jó sok ribizlivel és egy kis zselével ékesítettem. Egyébként semmi különleges nincs benne, ám én odavagyok az ilyen piskótalapos túrókrémes gyümölcs-zselés tortákért. Imádtam! Tényleg nagyon finom és kezdők is elkészíthetik, mert elrontani nem lehet. :)


Ribizlis túrótorta
Hozzávalók:
A piskótához:
4 tojás
4 evőkanál cukor
4 evőkanál liszt

A túrókrémhez:
500 g túró
250 g mascarpone
150 g cukor (ízlés szerint változtatható)
2 tasak vaníliás cukor
1 kezeletlen citrom reszelt héja

A tetejére:
300 g ribizli
1 tasak piros tortazselé
2 evőkanál cukor
250 ml víz

Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk a kemény habot. Ezután rászitáljuk a lisztet, majd laza mozdulatokkal belekeverjük. Egy tortaformát kizsírozunk, kilisztezünk majd a masszát egy spatulával egyenletesen belesimítjuk. A piskótát előmelegített, 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. (Tűpróba!)

Az áttört túrót, a mascarponét, a citromhéjat a cukorral és a vaníliás cukorral simára keverjük. A krémet egyenletesen elsimítjuk a megsült piskótán. A ribizlit rászórjuk a túrókrémre. A piros tortazselét 2 evőkanál cukorral és 250 ml vízzel elkeverjük és felforraljuk. A kész zselét a közepétől kiindulva a torta tetejére öntjük.  A tortát néhány órára hűtőbe tesszük, majd szeleteljük. 


2017. március 8., szerda

Kakaós chia puding meggyréteggel

A chia puding szuperfinom desszert, az utóbbi időben nagyon rákaptam. Egyszerű elkészíteni, bármivel ízesíthető, diétás és nem utolsósorban egészséges is. Íme egy újabb változat kakaóval és meggyel. Kiváló finomság! :)

Kakaós chia puding meggyréteggel
Hozzávalók: (2 pohárhoz)
A chiapudinghoz: 
4 dl tej
2 púpos evőkanál holland kakaópor
3-4 evőkanál cukor (ízlés szerint)
5 púpos evőkanál chia mag

A meggyréteghez:
200 g fagyasztott meggy
fél dl víz
2 evőkanál cukor
3 evőkanál útifűmaghéj

Elkészítés:
A kakaóport kimérjük, hozzáadjuk a cukrot, majd egy kevés tejjel csomómentesen elkeverjük. Ezt követően a többi tejet is hozzáöntjük. Ezután a kakaóba beleszórjuk a chiamagot, alaposan elkeverjük és egy éjszakára betesszük a hűtőbe, hogy a magok megduzzadjanak.

Másnap a meggyet egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot és a vizet, majd tűzre tesszük. A meggyet 10 perc alatt megfőzzük, majd botmixerrel pürésítjük. A meggypüréhez hozzákeverjük az útifűmaghéjat és várunk 10 percet, hogy zselésedni kezdjen a gyümölcs. Amint bezselésedett a meggy, rákanalazzuk a kakaós chia pudingra, díszítésként meggyet teszünk a tetejére.



2017. március 3., péntek

Sajtos mascarponés pogácsa

Falatnyi pogácsákat hoztam, melynek tésztájába mascarpone került. A mascarpone nagyon jót tesz a pogácsának, másnap is finom puha, harmadnapra már nem maradt. :)

Sajtos mascarponés pogácsa
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt
40 dkg mascarpone
2 tojássárgája
0,5 dl langyos tej
3 dkg élesztő
1 kiskanál cukor
3 kávéskanál só

A tetejére:
1 tojássárgája
reszelt sajt (én trappistát használtam)

Elkészítés: 
Az élesztőt a cukros langyos tejben felfuttatjuk.  Egy nagy tálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a tojás sárgákat, a sót, a mascarponét majd hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt. A hozzávalókból ruganyos tésztát dagasztunk.

A tésztát letakarva egy órán keresztül kelesztjük.

A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, kicsit átgyúrjuk, majd kinyújtjuk, és kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat sütőpapírral borított tepsibe sorakoztatjuk. A tetejüket lekenjük tojássárgájával és reszelt sajtot szórunk rá.  Langyos helyen 30 percet kelesztjük, eközben a sütőt előmelegítjük.  
A kelesztési idő letelte után a pogácsákat  előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük. (Sütőfüggő!)