2017. február 8., szerda

Túrós-epres rácsos

A túrós-gyümölcsös sütiknek nálunk nagy sikere van, mindenki imádja.  Ez a süti is nagyon egyszerű, omlós tésztán isteni túrós-epres töltelék, tetején pedig rácsok. Most fagyasztott gyümölccsel sütöttem, de tavasszal frissel is elkészítem, mert nagyon finom. :) Az eper helyettesíthető más gyümölccsel vagy akár mazsolával is. Próbáljátok ki! :)

Túrós epres rácsos
Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
15 dkg búzaliszt
egy csipetnyi só
15 dkg porcukor
1 teáskanál sütőpor
1 tojás
17 dkg margarin
1 evőkanál tejföl

Az epres túrókrémhez:
50 dkg krémes túró
3 tojás
2 evőkanál tejföl
12 dkg porcukor
2 tasak vaníliás cukor
3 púpos evőkanál étkezési keményítő
450 g eper (nálam most fagyasztott)

A tetejére:
porcukor

Elkészítés:
Kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a porcukrot, a sót, a tojást, a tejfölt, a sütőport, a vaníliás cukrot, majd belereszeljük a margarint. Az egészet gyorsan összegyúrjuk– ügyelve, hogy a zsiradék ne olvadjon meg, a tészta ne legyen túl lágy –, s hűtőbe tesszük kb. fél órára. Hűtés után félretesszük a tészta 1/3 részét, ebből lesz majd a rács a sütemény tetején. A maradék tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk. A tepsit kizsírozzuk, kilisztezzük, majd beletesszük a tésztát. 

A túrókrémhez a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk.  Az epret megmossuk és feldaraboljuk. A túróhoz hozzáadjuk a tojássárgákat, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a tejfölt, s végül óvatosan hozzáforgatjuk a tojásfehérjéből felvert habot. Ezt követően a darabolt epret is beleforgatjuk, majd hozzákeverjük az étkezési keményítőt. A túrós tölteléket egyenletesen elterítjük a tepsiben lévő tésztán. A félretett tésztát kinyújtjuk, vékony csíkokra vágjuk, amiket az epres túrótöltelékre teszünk.  

A süteményt előmelegített sütőbe helyezzük, s kb. 35-45 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt a sütemény, felkockázzunk és porcukorral megszórva tálaljuk.



3 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet! Jó is ilyenkor kivenni a fagyaszóból a nyáron eltett gyümölcsöt, már a tavaszt idézi elő :-)

    VálaszTörlés
  2. Az volt. Igen, már nagyon várom a tavaszt. :)

    VálaszTörlés
  3. Igazán szépséges, jöhet egy nagy szelet. 😀

    VálaszTörlés