2017. január 16., hétfő

Csokoládékrémmel töltött kuglóf

Nagyon szeretem  a kuglófot, a blogon is szerepel már néhány. Én még csak sütőporosat sütöttem, ez is olyan. De tervbe van véve, hogy a keltet is kipróbálom. A kuglóf önmagában is fantasztikus, ez amit most hoztam csokoládékrémmel van töltve. Nagyon szuper! A tésztája könnyed, laza, ha nem lenne a csokis töltelék, akkor is finom lenne. :)

Csokoládékrémmel töltött kuglóf
Hozzávalók:
A tésztához:
300 g liszt
100 g vaj
150 g cukor
egy csipet só
2 tojás
250 ml tej
1 tasak sütőpor
1 evőkanál vaníliakivonat

A csokis töltelékhez:
250 g mascarpone
1 evőkanál keményítő
10 dkg étcsokoládé
1 tojás

A tetejére:

Porcukor

Elkészítés:
A kuglófformát kivajazzuk, kilisztezzük.
A tésztához a vajat a cukorral gépi habverővel habosra keverjük, egyként hozzáadjuk a tojásokat, és tovább keverjük, amíg szép egynemű, sima masszát kapunk. Hozzáadjuk a sót a vaníliakivonatot, a tejet és végül a sütőporral elkevert lisztet. A tésztát simára keverjük.

A csokoládés krém: az étcsokoládét felolvasztjuk és összekeverjük a mascarponéval robotgép segítségével, majd hozzákeverjük a keményítőt és a tojást.

Ezután  a kivajazott, kilisztezett kuglófformát kb.1/4-ig megtöltjük a masszával. A csokoládés krémsajtos tölteléket a tésztaréteg közepére halmozzuk (a széleinél érdemes 1-1 cm-es részt szabadon hagyni), majd egyenletesen elosszuk rajta a maradék tésztát.

170 fokos sütőben, 50-60 percig sütjük. Tűpróba mindenképpen szükséges, mielőtt kivesszük. Ha megsült a formába hagyjuk 10-15 percet hűlni, majd ha már langyos óvatosan kiborítjuk egy nagy tányérra és teljesen kihűlt állapotban szeleteljük. A tetejét porcukorral megszórjuk.


2 megjegyzés:

  1. De finom lehet benne a mascarponés csokis töltelék!
    A kuglófokat mi is szeretjük, bár elég ritkán sütök, mert nagyon oda kell figyelnem rá, hogy jól átsüljön, de a teteje mégse égjen meg. Villanysütőben biztos sokkal jobban lehetne. Kelt tésztából is csak egyfélét sütöttem eddig, egy citromosat. Sütőporos változatból kicsit több félét :-) azok jól szoktak sikerülni.
    Főleg ez a változat nagyon finom, nem tudom ismered-e:
    http://katalin-konyha.blogspot.hu/2010/12/vorosboros-csokoladekuglof.html

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól néz ki, jól esne egy szelet vacsora. 🙂

    VálaszTörlés