2016. április 21., csütörtök

Omlós sós sajtos rudak

Az egyszerű sós finomságok mindig jól jönnek, nemrég  kipróbáltam egy új receptet. Megérte.  Ezek a sajtos rudak kevés hozzávalóból készülnek és sokáig (1 héttel később is) omlósak maradnak. Ezt onnan tudom, mivel nagyon kelendőek voltak, néhány darabot elrejtettem egy kis dobozba, hogy később is tudjak belőle eszegetni. :)


Omlós sós sajtos rudak
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt (nálam 30 dkg rozsliszt és 20 dkg sima liszt volt)
25 dkg margarin/vaj
2 dl tejföl
1 evőkanál só
2 mokkáskanál sütőpor

A tetejére:
1 tojás kenni
reszelt sajt


Elkészítés:
A lisztet/liszteket egy tálba szitáljuk, majd beleszórjuk a sót és a sütőport. Elmorzsoljuk benne a margarint/vajat, majd belekanalazzuk a tejfölt. Majd jól összegyúrjuk, majd zacskóba csomagolva egy órát pihentetjük a hűtőbe. (Még jobb, ha egy éjszakát pihen.)

A sütőt előmelegítjük, a sajtot lereszeljük.

A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk 3-4 mm vastagra.  Derelyevágóval kb. 8-10 cm hosszú rudakat vágunk, amiket sütőpapírral bélelt tepsire fektetünk.  lekenjük őket felvert tojással és megszórjuk reszelt sajttal. 180 fokon előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük.


2 megjegyzés:

  1. Ez pont olyan, mint a hamis leveles tészta receptje, csak abba nem kell sütőpor sem- az a lényege, hogy a vaj vagy margarin meg ne olvadjon benne. Finom és gyors!

    VálaszTörlés
  2. Imádom a sajtosat, nekem is tehetsz félre belőle. :-)

    VálaszTörlés