2016. március 12., szombat

Mazsolás daralepény

Ezt a daralepényt még tavaly készítettem és fotóztam  csak valahogy elkavarodtak a gépen a képek és most találtam meg. Egyszerű, olcsó, finom sütemény. :)


Mazsolás daralepény
Hozzávalók:
A tésztához:
300 g liszt
2 dkg élesztő
1 tojás
3 evőkanál cukor
5 dkg margarin
egy csipet só
1 dl tej

Töltelékhez:
fél liter tej
7 evőkanál búzadara
5 evőkanál cukor
1 tasak vaníliás cukor
8 dkg vaj
3 tojás sárgája és fehérje
2 dl tejföl
3 evőkanál keményítő
100 g mazsola
1 citrom reszelt héja


Elkészítés:
A tejet 1 evőkanál cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttajuk.
A lisztet a langyos tejben megfuttatott élesztővel,  a tojással, a maradék cukorral, a csipet sóval, a margarinnal összedolgozzuk, hogy közepesen kemény kelt tésztát kapjunk, majd langyos helyen kb. 1 óra hosszat kelesztjük. Utána 20 x 30 cm-es kizsírozott tepsibe terítjük, és még félórát hagyjuk kelni, ezután tesszük rá a tölteléket.

A töltelékhez a tejet felforrósítjuk, a búzadarát beleszórjuk, de közben állandóan kevergetjük, hogy ne legyen csomós. A tejbegrízbe melegen belekeverjük a cukrot, a vaníliás cukrot, a vajat, és hagyjuk kihűlni. A tojásokat kettéválasztjuk és a fehérjéből kemény habot verünk. Miután kihűlt a gríz, belekeverjük a tojássárgájákat, a tejfölt, a keményítőt majd a habbá vert tojásfehérjét. A végén beleszórjuk a mazsolát és reszelt citromhéjjal ízesítjük. A kész tölteléket  rákenjük a nyers kelt tésztára és 180 fokos forró sütőbe toljuk, kb. 30-40 percig sütjük.  Akkor jó, ha a beleszúrt fogvájóra nem ragad massza. A sütit tepsiben langyosra hűtjük, és hosszúkás szeletekre vagy kockára vágjuk.
 


4 megjegyzés: