2015. november 3., kedd

Almás pite

Az ősz nem telhet el almás pite nélkül, igazi klasszikus sütemény, amit mindenki imád. Nálunk gyakran készül, én egyenesen függője vagyok. Van egy bevált receptem, azt használom, nem változtatok. Ami tökéletesen működik meggyel, az almával is remek. A meggyes piténél már leírtam a receptjét, most az almás változatnál újra ismertetem. Nem ragozom a dolgot, csak annyit mondok, hogy imádnivaló. Almaszezon van, pitesütésre fel!  :)

Almás pite
Hozzávalók: (20x30-as tepsihez)
A tésztához:
40 dkg liszt
25 dkg vaj
12 dkg cukor
2 evőkanál tejföl
1 tojássárgája
1 csomag sütőpor
egy csipet só
egy citrom reszelt héja

A töltelékhez:
1 kg alma
3-4 evőkanál cukor
1 teáskanál fahéj
4 evőkanál búzadara


Elkészítés:
A lisztet a sütőporral egy nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgáját, a vajat kockára vágva, a tejfölt, a sót, a reszelt héját. Az egészet addig gyúrjuk, míg teljesen összeáll a tészta. Frissentartó fóliába csomagoljuk, és 1-2 órára a hűtőbe tesszük.

Míg a tészta pihen, addig az almát megpucoljuk, lereszeljük és kinyomkodjuk a levét. Az almához hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat.

A tésztát miután eleget pihent, kivesszük a fóliából, lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd kétfelé vágjuk, és tepsi méretűre nyújtjuk. A tepsit kivajazzuk, kilisztezzük és a kinyújtott tésztát lazán feltekerve a sodrófára, ráfektetjük a tepsire. A tésztát megszórjuk két marék búzadarával, hogy legyen, ami felszívja az alma  megmaradt levét, és ne ázzon el a tészta. Ezután rátesszük az almát, megszórjuk a maradék búzadarával.

Kinyújtjuk a tészta másik felét, és ráfektetjük az alma tetejére. Előmelegített sütőbe tesszük, és készre sütjük.
Miután megsült, egy kicsit hagyjuk hűlni, majd kockákra vágjuk, a tetejét porcukorral megszórjuk.

 


2 megjegyzés: