2015. október 2., péntek

Tejfölös sajtos pogácsa - a legjobbb pogácsa

Még nem került fel a blogra a nagy kedvencem, a tejfölös sajtos pogácsa, pedig bevált recept, sokszor és régóta sütöm már, nagyon finom. Ma is ez készült a konyhámba, mivel holnap szüretelünk, meg bográcsozunk és egy nagyobb társaság gyűlik össze nálunk, s ezt a pogácsát fogjuk majszolni amikor megpihenünk, s este a munka végeztével. Ezek a képek még a nyáron készültek, akkor egy kirándulásra sütöttem őket. Ez a szuper recept Horváth Ilonától van és bizton állíthatom, hogy a legjobb pogácsa. :)

Tejfölös sajtos pogácsa
Hozzávalók:
fél kg liszt
25 dkg vaj
2 tojássárgája
3 dkg élesztő
2 dl tejföl
1 dl tej
1 dkg cukor
3 kávéskanál só

 a tetejére 1 felvert tojás és reszelt sajt


Elkészítés:
A langyos tejbe beletesszük a cukrot, majd az élesztőt felfuttatjuk benne. A vajat összemorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk az élesztőt, a tojássárgájákat, a tejfölt, a sót és összegyúrjuk, majd letakarva, fél órát kelesztjük.

Amikor megkelt, lisztezett felületen 2 cm vastagra kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A korongokat felvert tojással megkenjünk, megszórjuk a tetejüket reszelt sajttal. A pogácsákat sütőpapíros tepsire helyezzük és  10-12 percig pihentetjük.

Előmelegített sütőben, közepes lángon  25-30 perc alatt szép pirosra sütjük.





2 megjegyzés:

  1. Csak egy nagy baj van vele...hogy én nem kaphatok belőle! ;-DD

    VálaszTörlés
  2. Mindenféle pogácsát szeretek, de nekem is van egy kedvencem, az zsíros-sajtos. De lehet, ha ezt kipróbálom, kiüti a nyeregből! Márpedig meg fogom sütni! :-)

    VálaszTörlés