2015. július 26., vasárnap

Joghurtos-őszibarackos bomba

Igazából ez egy joghurttorta, csak nem klasszikus tortaformában. Múlt hétvégén ünnepeltük az öcsém névnapját, neki csináltam. Nem bonyolult az elkészítése, talán a piskóta tálba való belehelyezésénél kell ügyeskedni. A talpa babapiskótából készült, bár sokkal szebb lett volna, ha sütök egy kerek piskótalapot, de már nem volt több tojás itthon. Jót tesz neki, ha egy éjszakát dermed a hűtőbe, sajnos ezt mi nem tudtuk kivárni, a tartásán látszik is egy kicsit. :)

Joghurtos-őszibarackos bomba
Hozzávalók:
A piskótához:
5 tojás
5 evőkanál liszt
5 evőkanál cukor

A talpához:
kb. 6-8 darab babpiskóta (vagy 3 tojásos piskótából tortalap)

A joghurtos krémhez:
1 nagy pohár natúr joghurt
2 dl habtejszín
20 g zselatin
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
5-6 darab őszibarack

A díszítéshez:
őszibarack
mentalevél

Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk a felvert tojásfehérjét. Végül beleforgatjuk a lisztet is.A masszát egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és megsütjük.

Egy gömbölyded tálat kibélelünk frissen tartó fóliával. A piskótát óvatosan belehelyezzük a tálba és kibéleljük vele a tálat.
A zselatint beáztatjuk 1 dl vízbe, félretesszük. A habtejszínből kemény habot verünk.
Az őszibarackot megmossuk, kimagozzuk és kockákra vágjuk.

A joghurtot összekeverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral, majd óvatosan beleforgatjuk a felvert tejszínhabot. A megduzzasztott zselatint meglangyosítjuk, elkeverünk 2 evőkanálnyit a joghurtos krémmel, majd a krém egészébe dolgozzuk. Ezután hozzáadjuk a őszibarackot és beleöntjük a piskótával kibélelt tálba. A joghurtos krém tetejét babapiskótával kirakjuk, majd hűtőbe tesszük dermedni.



Tálaláskor a sütit óvatosan kiborítjuk egy tányérra, majd lehúzzuk róla a fóliát. Megszórjuk porcukorral, barackszeletekkel és mentalevéllel díszítjük.



3 megjegyzés: