2015. június 12., péntek

Tejfölös epres kocka

Eperimádat van nálunk, az egész család rajong érte. A múlt hétvége is az eperről szólt. Készítettem egy epres pitét (igyekszem minél hamarabb megmutatni) illetve isteni eperlekvárt is főztem. Ezt a tejfölös-epres finomságot másfél hete csináltam zamatos magyar eperből. Két kakaós piskótaréteg között remek tejfölös-tejszínes krém van, amit az eperdarabok tesznek ellenállhatatlanul finommá. Ajánlom mindenkinek, még lehet epret kapni! :)



Tejfölös epres kocka
Hozzávalók:
A piskótához:
6 darab tojás
6 evőkanál cukor
4 evőkanál liszt
2 evőkanál kakaópor

A tejfölös töltelékhez:
650 g tejföl (nálam 2 darab 20 %-os Tolle tejföl)
40 dkg eper
2 dl habtejszín
30 g zselatin
5-8 dkg porcukor
1 vaníliás cukor

Díszítéshez:
porcukor

Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk.  A fehérjét kemény habbá verjük. A sárgájákat a cukorral felverjük. A beleforgatjuk a cukros tojássárgájába, majd hozzáadjuk a kakaoporral elvegyített lisztet. A piskótamasszát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben, 200 fokon kb. 12 percig sütjük. A sütőből kivesszük, lehúzzuk róla a papírt, kihűtjük. 

A zselatint 1 dl vízbe beáztatjuk, majd meglangyosítjuk.  A tejfölt a cukorral és vaníliás cukorral elkeverjük. Az epret feldaraboljuk és beleforgatjuk a cukros tejfölbe. A tejszínt kemény habbá verjük, hozzákeverjük a vaníliás-epres tejfölt, majd belevegyítjük az alacsony hőfokon feloldott zselatint. 

A piskótát keresztbe félbevágjuk, az alsó lapot megkenjük a krémmel, ráborítjuk a másik lapot és 2 órára hűtőbe tesszük. A süteményt porcukorral meghintjük.


4 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki! Jól mutat az epres töltelék a két kakaós piskóta között:-) Fincsi lehet!

    VálaszTörlés
  2. Csodásan néz ki! Az eper sajnos már elért, de elkezdte a málna a pirosodást. Azzal is finom lehet!

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm Nektek! :) Gerdi! Málnával is finom lehet. :)

    VálaszTörlés