2015. január 4., vasárnap

Grízes mézes



A 2015-ös év első bejegyzésében egy darás krémmel készült mézes sütit hoztam, amit még korábban Hankkánál láttam meg, s elhatároztam, hogy karácsonyra elkészítem.  Sajnos nem tartozik a gyorsan elkészíthető sütik közé, de megéri a fáradtságot, mert nagyon finom. A mézes lapok között finom grízes krém, a tetején pedig főzött csokimáz. Az igazság az, hogy lusta voltam csokimázat főzni, helyette étcsokoládét olvasztottam, de így is nagyon szerettük. Ezúton köszönöm a receptet Hankkának, illetve az édesanyjának. Csak bátorítani tudok mindenkit ennek a mézes krémes változatnak az elkészítésére, mivel fantasztikusan finom.   :)
Grízes mézes 
Hozzávalók:
A tésztához:
5 dkg margarin
10 dkg méz
15 dkg kristálycukor
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 dl tej
1 tojás
45 dkg finomliszt
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 kávéskanál őrölt szegfűszeg

A krémhez:
6 dl tej
10 dkg búzadara
25 dkg margarin
25 dkg porcukor
4 dkg keserű kakaópor

A tetejére:
olvasztott étcsokoládé vagy főzött csokimáz
Elkészítés:
A tésztához a margarint a mézzel kis lángon összeolvasztjuk, beleszórjuk a cukrot és a szódabikarbónát is. Pár percig kevergetve hagyjuk a cukrot is feloldódni.

Amikor kicsit kihűlt a mézes- margarinos-cukros rész hozzáadjuk a tojást, a tejet és a fűszerekkel elkevert lisztet. Addig gyúrjuk, amíg egynemű tésztává áll össze.  A kész tésztát egy órán át pihentetjük, majd három egyforma cipóra osztjuk. A cipókat egyenként kinyújtjuk, és sütőlemezen, előmelegített sütőben körülbelül 10-15 perc alatt megsütjük.

A krémhez a búzadarából a tejjel sűrű tejbegrízt főzünk, és hagyjuk kihűlni. A porcukrot és a margarint habosra keverjük, majd hozzákeverjük a kihűlt tejbegrízt, és jól kikeverjük. A krémet megfelezzük, s egyik feléhez hozzáadjuk a kakaóport.

A kihűlt tésztalapokat megtöltjük: az első lapra kenjük a kakaós krémet, rátesszük a második lapot, erre kerül a fehér krém, majd jön a harmadik lap. A süti tetejét olvasztott csokoládéval vagy az eredeti receptnek megfelelően főzött csokimázzal bevonjuk. 

A néhány órát pihentetett sütit hosszúkás szeletekre vágva tálaljuk.


9 megjegyzés:

  1. De szép szeletek! Valóban elég munkálatosnak néznek ki, de biztos megérte :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Katalin. :) Tényleg megéri a fáradozást, nagyon finom. :)

      Törlés
  2. Ó, de szép lett, örülök, hogy megtetszett és elkészítetted! :) Boldog Új Évet Nektek! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm. :) Nagyon finom süti, biztos hogy még elkészítem majd! Nektek is boldog új évet! :)

      Törlés
  3. Juj, de jól néz ki! Biztosan finom is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi. :) Csak ajánlani tudom, egy szeletnél nem lehet megállni. :)

      Törlés
  4. Már ránézésre is látszik, mennyire finom, de az összetevőket olvasva kétség sem férhet hozzá!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon guszta a Te sütid is, valóban hasonlít az enyémhez, mindkettő három lapos, és az egyik krémréteg kakaós.
    Az enyémben van lekvár, mindegyik réteg krém alatt, csak nem úgy, ahogy az igazi krémesben, hogy a két középső tésztalap között :-) Majd legközelebb megpróbálkozok azzal is :-)

    VálaszTörlés