2014. augusztus 19., kedd

Hólabda

A hólabda nagyon finom és mutatós sütemény, de ritkán készítem, mert időigényes édesség.
Ha  kész van az üres piskóta utána szaggatni kell, felvagdosni, majd  krémet főzni hozzá, töltögetni, kókuszba forgatni, végül csokival megkenni. Ez a hosszú munkafolyamat ne vegye el a kedveteket, ha van időtök és kedvetek készítsétek el bátran! :) Ha vendégeknek kínáljuk percek alatt el fogják tüntetni a tálcáról. :)


Hólabda
Hozzávalók:

Tészta:
6 db tojás
25 dkg porcukor
2 kiskanál kakópor
6 evőkanál víz
1 csomag sütőpor
20 dkg finomliszt
2 evőkanál olaj
Krém:
5 dl tej
6 evőkanál rétesliszt
30 dkg vaj vagy margarin
30 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
pár csepp rum

A tetejére:
tortabevonó
2 evőkanál napraforgó olaj
Az oldalára:
kókuszreszelék

Elkészítés:
A tésztához a tojásokat szétválasztjuk. Sárgájukat a porcukorral, a kakaóporral és a vízzel habosra felverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral összeforgatott lisztet, és az olajat. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatos mozdulatokkal, nehogy összetörjük az előzőekbe forgatjuk. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, a masszát belesimítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal megsütjük. 

Amíg sül a tészta elkészítjük a krémet. A krémhez 2 dl hideg tejben csomómentesre keverjük a lisztet. A többi tejet felforraljuk, a lisztes keveréket beleöntjük, kevergetve sűrűre főzzük.  Hűlni hagyjuk. A puha vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, pár csepp rummal ízesítjük. A vajas krémet a kihűlt, főzött krémmel összedolgozzuk.

Amikor a piskóta kihűlt pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, hogy tésztakorongot kapjunk. A piskótakorongokat kettévágjuk, a krémmel megkenjünk, majd a másik tésztát ráillesztjük. A krémmel az oldalukat is körbekenjük, majd a kókuszreszelékben meghempergetjük. Tetejére gőz fölött olvasztott csokoládéból és olajból készített mázat teszünk. 


2 megjegyzés:

  1. Így bizony - munkaigényes, de abszolút megéri... Nálunk kozáksapka néven fut... nem olyan? :D

    VálaszTörlés
  2. De! Több néven fut ez a süti. Van aki hólabdaként, van aki kozáksapkaként ismeri. Mindegy is a neve, a lényeg, hogy nagyon finom. :)

    VálaszTörlés